×

Nyheter

Efter att Akershus läns viceborgmästare Liv Gustavsen (FrP) deltog i en Ramadan iftar anordnad av Gülenrörelsen har frågor uppstått om FrP:s inställning till islam och invandrare.

Dokument har intervjuat Jon Helgheim, politisk rådgivare till FrP, för att få klarhet.

– Akershus läns viceborgmästare Liv Gustavsen valde att delta i en Ramadan Iftar. Gülenrörelsen stod bakom inbjudan, som Gustavsen tackade ja till. Din fråga är därför om detta nu är FrP:s nya politik gentemot islam i Norge?

– Som alla andra politiker får FrP:s företrädare också många inbjudningar från företag, organisationer och religiösa samfund. Speciellt som borgmästare och vice borgmästare deltar man i ett antal små och stora evenemang. Man träffar många trevliga människor och dessa möten är ofta lärorika. Man behöver inte hålla med dem politiskt eller göra något annat än att dyka upp på dessa tillställningar. Vem FrP:s borgarråd och vice borgarråd äter middag med säger ingenting om vår politiska linje. Alla som har följt FrP vet att vi är för en strikt invandringspolitik som i praktiken avskaffar möjligheten att få asyl i Norge, att vi säger nej till särkrav för muslimer och att vi står fast vid att bevara vårt kulturarv.

– Du skrev i ett svar till Fredrik Græsvig på X att han hade helt rätt om Donald Trump, och du går ännu längre genom att säga att du tidigare hade fel om att pressen skrev om hur farlig Trump var efter att ha stormat kongressen. Kan du utveckla lite mer vad det är som får dig att tycka detta, och är det också en ståndpunkt som FrP har? Carl I. Hagen tycker ju trots allt inte samma sak.

– Jag skrev inte att jag hade fel om pressen efter stormningen, jag skrev före stormningen. Bakgrunden till min kommentar är att jag före stormen hade ett uttalande om att pressen definitivt hade fel om hur farlig Donald Trump är. Donald Trump har genom en rad mycket oroande handlingar och uttalanden visat att de personer i pressen som varnade för detta har fått rätt. För FrP är det viktigt att värna norska handels- och säkerhetspolitiska intressen i dialog med både USA och Europa.

– Efter en stor uppgång i opinionsmätningarna den senaste tiden har den senaste mätningen nu gett FrP ett stort bakslag. Sommaren blir avgörande inför valet och vi undrar vad FrP kommer att lyfta fram som sina viktigaste frågor under valrörelsen.

– FrP har gjort stora framsteg jämfört med förra riksdagsvalet. Regeringen Støre har inga nya lösningar och kommer att fortsätta med samma politik som har jagat ut värdeskapare ur landet och gett svenska brottslingar fotfäste i Norge. FrP är det enda alternativet som kommer att erkänna slöseriet med människors skattepengar och ge människor mer frihet genom lägre skatter och avgifter, ökad säkerhet genom att uppgradera försvarsmakten och bygga upp polisen, samt ge mer vård genom att använda alla goda krafter inom hälso- och äldrevården och minska vårdköerna.

– Många av våra läsare känner sig osäkra på FrP eftersom partiet uppenbarligen vill distansera sig från den del av befolkningen som är nationalkonservativ. Vad har du och FrP att säga till denna grupp?

– Det finns inte mycket som tyder på att människor är osäkra på var FrP står. FrP har en tydlig politik och partiets ideologiska grund är tydligt formulerad i vårt partiprogram. Det är bara ett fåtal personer som är väldigt bekymrade över det du kallar ideologin, de allra flesta är bekymrade över politiken. FrP vill ha stora åtstramningar i invandringspolitiken, skära bort slösaktigt bistånd och onödiga klimatåtgärder, bevara vårt kulturarv och vill inte att auktoritära ideologier eller trosuppfattningar ska få större fotfäste i Norge. FrP är det tydligaste partiet på dessa punkter och det finns ingen anledning till osäkerhet.

– J.D. Vances tal på säkerhetskonferensen i Tyskland fick de flesta norska delegater där att frysa till is och de valde att inte applådera efter talet. Huvudpoängen i talet var att Europa inte längre har den yttrandefrihet som demokratier bör ha. Vad tycker du om talet och skulle du ha applåderat för det?

– J.D. Vance hade flera korrekta punkter i sitt tal, särskilt om invandring. Problemet är att han och hela Trump-administrationen befinner sig i ett glashus och själva visar tydliga antidemokratiska drag. De erkänner inte valresultat, de censurerar och sprider faktafel i en rad frågor, så det borde börja med dem själva. Ett annat problem är att Vance sa att de interna problemen i Europa är ett större hot än till exempel Ryssland, och det är inte sant. Just nu är Ryssland den största säkerhetsutmaningen för Europa. Det betyder naturligtvis inte att vi inte också ska fokusera på att strama åt invandringspolitiken etc.

– Många människor i Norge är nu mycket bekymrade över den storskaliga invandringen av icke-västerländska migranter till Norge. För att uttrycka det rakt på sak är det muslimerna som folk fruktar mest. FrP är för religionsfrihet, men har uttryckt skepsis mot islam som en faktor i Norge. Ändå har detta nu blivit ett faktum. Under Eid i slutet av mars samlades över 8.000 muslimer för att be och utöva sin religion alldeles intill Ikea på Furuset i Oslo. Är detta något som FrP känner till, eller inte? Om det senare är fallet, vad vill partiet göra åt detta eftersom det också är för religionsfrihet?

– FrP är för religionsfrihet och individens frihet. Det innebär också att vi vill värna om rätten att inte tvingas in i religiösa aktiviteter. FrP anser bland annat att staten inte ska stödja muslimska trossamfund, och vi motsätter oss böneutrop och andra former av störande och påträngande former av religionsutövning. FrP är också mycket skeptiska till hur vissa muslimska trossamfund ägnar sig åt både social kontroll och att predika ett budskap som kan leda till extremism. Vi vill därför ha en mycket bättre kontroll av muslimska trossamfund, bland annat av vilka som får vara predikanter, vilken typ av extremistiska budskap de predikar och att de följer våra västerländska värderingar och demokratiska regler. Även om vi är för religionsfrihet innebär det inte på något sätt att vi inte kan se till att religiösa samfund inte bryter mot lagar och regler.