
NTB använder naturligt nog begreppet ”extremhöger” för att beskriva Le Pen, eftersom hon har uttryckt motstånd mot den befolkningsomflyttning som pågår, men som betraktas som en konspirationsteori.
Le Pen beskrev domen som ett ”politiskt beslut” i sitt tal till anhängare i den franska huvudstaden på söndagen.
– Jag kommer inte att ge upp, sade hon från scenen på Place Vauban, som var fylld med medlemmar av Le Pens parti Nationell samling (RN) och andra anhängare (NTB-AFP)
Daniel Hannan påpekar dubbelmoralen i en artikel i The Telegraph.
Är Marine Le Pen skyldig till att på ett otillbörligt sätt ha slussat pengar från Europaparlamentet till sitt partis kassa? Med all sannolikhet, ja. Gudarna ska veta att det var mycket sådant som pågick i Bryssel.
Borde hon ha diskvalificerats som presidentkandidat på grund av detta? Nej, absolut inte. Att hindra populära oppositionskandidater är vad diktatorer gör. Vi har kommit att förvänta oss sådana chicanerier från Ryssland, Vitryssland, Iran och Venezuela. Men Frankrike?
Det parti som Le Pen är presidentkandidat för heter Rassemblement National (RN). Användningen av översättningen Nasjonal Samling verkar avsiktlig i norska medier, eftersom den förknippas med andra världskriget och Quisling.
Le Pen hävdade att partiet är offer för en häxjakt, medan hennes anhängare viftade med franska flaggor. Nationalism är trots allt ett annat exempel på vad som ofta beskrivs som extremhögern.
Förskingringsdomen föll som ett bombskal i Frankrike på måndag, för knappt en vecka sedan. Den kan krossa Le Pens dröm om att bli Frankrikes president på fjärde försöket. Valet ska inte hållas förrän 2027, men förbudet mot att ställa upp i val gäller i fem år.
Hot
RN:s partiledare Jordan Bardella, som anses vara Le Pens ”kronprins”, talade inför de församlade. Han anser att det inte bara är Le Pen som har blivit orättvist dömd.
– Det är också den franska demokratin som har avrättats på grundval av ett enkelt domstolsbeslut, sade Bardella.
Frankrikes vänsterflygel var naturligtvis på plats för att visa sitt motstånd mot ”extremhögern”. Den tidigare premiärministern Gabriel Attal attackerade också Le Pen.
– Om du stjäl, betalar du, säger Attal, som är ledare för president Emmanuel Macrons parti Renaissance.
Han fördömde också vad han kallade ”otidig inblandning” i Frankrikes inre angelägenheter och pekade på det stöd som USA:s president Donald Trump och Ungerns premiärminister Viktor Orban hade uttryckt för Le Pen efter domen.
Martin Luther King som förebild
Le Pen har Martin Luther King och hans icke-våldsamma kamp för de svartas rättigheter i USA som förebild.
– Vi kommer att följa Martin Luther Kings exempel, som försvarade medborgerliga rättigheter, sa hon till medlemmar i Italiens högerextrema parti, League, tidigare på söndagen.
NTB hänvisar till det konservativa partiet Lega Nord, där Matteo Salvini är en frontfigur som också har utsatts för så kallad lawfare.
Allt verkar vara högerextremt för NTB och andra regimmedier. Men i dagens samhälle är det rasistiskt att säga som Luther King:
I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.
Le Pen har tidigare kandiderat till presidentposten tre gånger utan att vinna. Men år 2027 kan hon ha de bästa korten hittills. I en nyligen genomförd opinionsundersökning fick hon stöd av 37 procent av de franska väljarna.
Ovisst inför valet
Det råder stor osäkerhet inför nästa franska presidentval om två år. Emmanuel Macron kan inte kandidera igen och ingen självklar kandidat har dykt upp från hans center-högerkoalition.
Sedan Marine Le Pen tog över som RN:s ledare 2011 har hon arbetat för att stärka partiorganisationen och distansera sig från sin far Jean-Marie Le Pens antisemitiska och rasistiska uttalanden.
Med det har hon byggt upp sig själv som en av de mest populära politikerna i Frankrike.
Enligt opinionsundersökningar är Marine Le Pens parti det klart mest populära, men det ska hållas hemligt.
Stöd från andra konservativa
NTB underlåter att nämna att ett antal av Le Pens allierade i andra europeiska länder deltog med appeller på videolänk: Gerd Wilders, Santiago Abascal, Viktor Orban, Matteo Salvini och flera andra.
Abascal (Vox, Spanien) kallade domen för ett orättvist och godtyckligt angrepp på det franska folkets [politiska] önskemål, mot demokratin och mot den europeiska rättsordningen.
– Marine Le Pen representerar mycket mer än ett politiskt val, hon är en symbol för motstånd. En modig röst till försvar för franska värderingar, kulturell identitet och de europeiska folkens frihet. Miljontals fransmän stödjer henne eftersom de inte känner sig representerade av vare sig den rotlösa eliten i Bryssel eller av regeringar som styrs av en globaliserande diskurs”, säger Abascal.
Harald Vilimsky (FPÖ, Österrike) menade att förföljelsen av Le Pen tyder på en politiserad djup stat.
– Vad de har gjort med Marine Le Pen, som har tillbringat sitt liv i tjänst för den franska republiken, betyder att den djupa staten, med hjälp av ett vänsterrättsligt rättsväsende, har lyckats begrava den franska demokratin. Det är en skandal. Det här är inte det Frankrike jag känner och älskar.
Salvini (Lega, Italien) gav sitt stöd genom att säga att han utsatts för ungefär samma sak som Le Pen – ett politiserat rättssystem som försökte döma honom till sex års fängelse för att ha försökt skydda Italiens gränser.
Orban (Fidesz, Ungern) uppmanade fransmännen att ”inte låta politiska kommissarier bestämma Frankrikes framtid”, medan Wilders uttryckte tro på att det franska folket inte kommer att acceptera att deras land blir en bananrepublik.
– Vive Marine, Vive la liberté, avslutade flera av politikerna.