
Planen, som skulle drivas igenom med samma nödprocedurer som användes under pandemin, röstades ned i en sluten omröstning. Utskottet slog fast att det inte finns någon rättslig grund för att använda nödfallsklausulen – artikel 122 i EU-fördraget:
Koncentration av makt …
– Förslaget i sin nuvarande form uppfyller inte villkoren för nödförfaranden och saknar en solid rättslig grund, säger Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor.
Om förslaget skulle antas via artikel 122 skulle Europaparlamentet ställas åt sidan och begränsas till att lägga fram förslag och begäran om debatt. Förhandlingarna skulle uteslutande föras av den icke folkvalda Europeiska kommissionen.
… är det enda genomförbara alternativet
Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kallade det ”det enda genomförbara alternativet” så sent som i mars.
Von der Leyen mötte också motstånd från sina egna partikollegor som är frustrerade över att ha berövats beslutanderätten. Beslutet ligger nu hos Europaparlamentets talman Roberta Metsola, som kan välja att ta frågan hela vägen till EU-domstolen.
Europa måste moderniseras
Von der Leyens ambitiösa upprustningsplan hänger därmed i luften. Tiden får utvisa om hon kan samla tillräckligt med stöd för att rädda projektet.
Goda nyheter. Vår Ursula ville använda ett nödförfarande för att snabbt ta 150 miljarder euro ur våra fickor för centraliserade vapeninköp från EU (precis som hon gjorde för vacciner). Utskottet för rättsliga frågor har nu beslutat mot detta. https://t.co/Ge8nXzaJbM
– Ferdinand Meeus (@fmeeus1) 26 april 2025
Europeiska kommissionen har tidigare meddelat att 800 miljarder euro kommer att frigöras för att vitalisera Europa. Detta kommer att kräva upplåning och förmodligen också en uppmjukning av budgetreglerna.