
Facktidningen Sykepleien har talat med flera judiska sjuksköterskor i Norge och har tidigare skrivit om judiska patienter som är rädda på norska sjukhus.
Sjuksköterskorna namnges i allmänhet inte – undantaget är en sjuksköterska i Farsund.
– Flera håller också en låg profil bland sina arbetskamrater. De upplever vad de själva beskriver som en ibland aggressiv anti-israelisk atmosfär i Norge. Det gör det svårt för dem att säga att de är judar, skriver Sykepleien.
Professor Torkel Brekke hävdar att Norge har en antiisraelisk kultur som är mycket speciell jämfört med grannländerna och som ibland tar sig uttryck i rasism och diskriminering.
– Hälsosektorn ska vara neutral, men tyvärr kommer den här kulturen till uttryck i sådana här episoder. Det är allvarligt, säger han.
Bakgrunden är kriget i Gaza, som har lett till en ökning av antalet antisemitiska incidenter i hela Europa. Dessutom har många inom vårdsektorn varit mycket öppna med sitt stöd för Gaza – något som norska judar tycker är obehagligt.
En av de norsk-judiska sjuksköterskor som Sykepleien har varit i kontakt med är mycket besviken över att det norska sjuksköterskeförbundet uppenbarligen har tagit ställning i fallet.
– Jag har övervägt att säga upp mig, eftersom jag tycker att facket har tagit ställning i en komplex konflikt, ofta med krav mot krav. Jag anser att detta ligger utanför deras mandat.
Föreningens ordförande Lill Sverresdatter Larsen säger att det inte är något problem att skänka pengar till organisationer som gör humanitärt arbete.
– Det finns ingen motsättning mellan att stödja humanitära organisationer som arbetar för liv och hälsa i Gaza och på Västbanken, samtidigt som man erkänner och tar hänsyn till israeliska medborgares och civilpersoners säkerhet och situation. Vi förstår att vissa NSF-medlemmar med judisk bakgrund kan känna så här, och vi tar deras erfarenheter på allvar, säger hon.