×

Kommentarer

För sex dagar sedan skröt den spanska regeringen med att landets elförsörjning var helt förnybar. En viktig milstolpe. Måndagen den 28 april kl. 12.38 kom resultatet: Total blackout. En sak ledde till en annan. De spanska myndigheterna ville inte lyssna: Ett förnybart elnät utan backup har ingen inbyggd tröghet. Det är bräckligt och kollapsar vid minsta belastning.

Experterna har varnat för detta under lång tid. Det har Kent Andersen också gjort. År 2017 fick de spanska myndigheterna en rapport som förutspådde det som blev verklighet i måndags: Total kollaps. När ett modernt industrisamhälle går ner är det inget skämt. Allt stannar: hissar, kassaregister, bensinpumpar, sjukhus, tåg och tunnelbanor. Människor tror inte att det är möjligt att de inte kan ta sig någonstans, bokstavligen.

Varför hörsammades inte varningarna? Därför att politikerna är fåfänga, självupptagna narcissister som inte tar verkligheten på allvar. Den tränger inte igenom.

Michael Shellenberger har studerat förnybara energikällor och förstår hur de fungerar. Shellenberger skriver:

Klockan 12.35 lokal tid idag slocknade lamporna över Spanien och Portugal, liksom i delar av Frankrike. Även om strömmen snabbt återställdes i Frankrike kan det ta en vecka innan strömmen är helt återställd i Spanien och Portugal.

På ett ögonblick tystnade det elektriska surret i det moderna livet – tåg, sjukhus, flygplatser, telefoner, trafikljus, kassaregister. Tiotusentals människor kastades omedelbart in i kaos, förvirring och mörker. Människor fastnade i hissar. Tunnelbanan stannade mellan stationerna. Bensinstationer kunde inte pumpa bränsle. Livsmedelsbutikerna kunde inte ta emot betalningar. Flygledarna arbetade febrilt när systemen inte fungerade och flygplanen omdirigerades. På sjukhusen gick reservgeneratorerna sönder, men i många fall kunde de inte möta hela efterfrågan. Mobiltelefonmaster kollapsade under överspänningar och strömavbrott.

Politikerna hade blivit varnade för vad som hände, men de hade inte tagit det på allvar.

Kommer allmänheten att inse att de leds av människor som inte tar verkligheten på allvar?

Spaniens nationella nätoperatör, Red Eléctrica, avslöjade att den omedelbara orsaken till avbrottet var en ”mycket stark fluktuation i det elektriska nätverket” som tvingade Spaniens nät att koppla bort från det bredare europeiska systemet, vilket ledde till kollaps av strömförsörjningen på den iberiska halvön klockan 12.38.

”Ingen har någonsin försökt sig på en svartstart i ett nät som är så beroende av förnybara energikällor som Iberiska halvön”, säger en energianalytiker på X. ”Det begränsade antalet termiska generatorer kommer att göra det svårare att återställa momentum och frekvenskontroll.”

I ett traditionellt elnät som domineras av tunga roterande maskiner – koleldade kraftverk, gasturbiner, kärnkraftsreaktorer – absorberas och utjämnas små störningar, även från extremt väder, av systemets fysiska tröghet. Generatorernas tunga roterande massa fungerar som en stötdämpare som motstår snabba förändringar i frekvensen och stabiliserar nätet.

Men i ett elsystem som domineras av solpaneler, vindturbiner och växelriktare finns det nästan ingen fysisk tröghet. Solpaneler producerar ingen mekanisk rotation. De flesta moderna vindkraftverk är elektroniskt frånkopplade från elnätet och ger liten stabiliserande effekt. Inverterbaserade system, som dominerar moderna nät för förnybar energi, är exakta men känsliga. De följer nätets frekvens snarare än att motstå plötsliga förändringar.

Kent Andersen har i flera artiklar uppmärksammat oss på sårbarheten i ett elnät baserat på vind- och solenergi: Förnybara energikällor är sårbara. Det fluktuerar. Ett parallellt nät måste byggas som är stabilt för att kompensera för fluktuationerna.

I Spanien stängdes många system av när elnätet blev instabilt, för att inte förstöra dyra maskiner.

Våra politiker säljer sagor till oss, som folk tror på. I efterhand är det lätt att se att de säljer oss drömmar utan verklighetsförankring. Tyskland stängde sina kärnkraftverk på ett infall, Sverige gör samma sak. Spanien vill också tävla om att vara bäst i klassen.

Resultaten kom in på måndagen kl. 12.38:

Fem minuter före avbrottet, klockan 12.30 lokal tid, befann sig Spaniens elnät under mycket ovanliga och farliga förhållanden. Solceller, solvärme och vindkraft stod tillsammans för cirka 78 procent av all elproduktion. Kärnkraften stod för cirka 11,5 procent. Kraftvärme, främst från industriella avfallsanläggningar, bidrog med ytterligare 5 procent. Gaseldade kraftverk bidrog endast med cirka 3 procent – mindre än en gigawatt i hela nätet.

Det innebar att det nästan inte fanns någon roterande kraftproduktion för engångsbruk. Inga tunga turbiner. Inget stabiliserande momentum. Nästan ingen tröghet, den fysiska egenskap som motstår plötsliga förändringar i rörelse och som har stabiliserat elnät i över 100 år.

När störningen slog till runt klockan 12.35 hade systemet därför ingenting att stå emot. Nätets frekvens, som i princip är systemets hjärtslag, sjönk omedelbart. Störningen påverkade inte bara Spanien. Frekvensfall i nätet registrerades över hela den europeiska kontinenten.

De gamla grekerna visste att när gudarna vill förgöra någon, slår de dem med hybris: övermod. Dagens politiker tror att de är starkare än fysiska lagar. Det är en slags voodoo-politik.

Men inget av detta borde ha kommit som en överraskning. Den underliggande fysiken hade varit känd i flera år och de specifika sårbarheterna hade påpekats upprepade gånger i tekniska varningar som politikerna ignorerade.

I över hundra år byggdes elnätet upp kring tunga, roterande maskiner som kolkraftverk, gasturbiner och kärnreaktorer. Dessa maskiner vred massiva metallaxlar med tusentals varv per minut och producerade el samtidigt som de skapade en tröghet som dämpade stötar i nätet och gav operatörerna tid att reagera på fel. Det var gratis och automatiskt.

Ökningen av sol- och vindkraft förändrade detta. Solpaneler får inte tunga turbiner att snurra. Vindkraftverk snurrar, men är vanligtvis elektroniskt frånkopplade från elnätet och ger ingen direkt mekanisk tröghet. Båda är beroende av växelriktare – elektronik som omvandlar likström (DC) från källan till växelström (AC) för elnätet. Växelriktare är snabba, effektiva och exakta, men de har ingen massa, ingen lagrad kinetisk energi och därför ingen förmåga att stabilisera systemet när det svänger. Växelriktare följer frekvensen i elnätet, men de står inte emot förändringar.

I takt med att länder ersatte tunga, roterande kraftverk med lätta, växelriktarbaserade kraftverk blev elnätet snabbare, lättare och mycket känsligare för störningar. Denna grundläggande fysiska verklighet beskrevs i offentliga varningar så tidigt som 2017.

Politiker leker med samhället. När kommer människor att inse att vi leds av människor som saknar ansvarskänsla?

Under 2017 publicerade ENTSO-E, det europeiska nätverket av systemansvariga för överföringssystem för el, en omfattande rapport som varnade för att ökande nivåer av inverterbaserad produktion skulle leda till större och snabbare frekvensavvikelser efter störningar. ENTSO-E drog slutsatsen att risken för kaskadfel i hela Europa skulle öka om inte regeringarna investerade kraftigt i syntetisk tröghet, storskalig lagring och smartare realtidshantering av elnätet.

Det fanns en liknande varning 2022. Lyssnade politikerna? Nej, det gjorde de inte. De rör sig som i trans.

Spaniens regering började fasa ut sina kärnkraftverk efter ett beslut 2019 om att stänga alla reaktorer senast 2035, som en del av sin integrerade nationella energi- och klimatplan. Under de senaste fem åren har Spanien tvingat sina kraftbolag att vidta åtgärder för att stänga sina kärnkraftverk utan kompensation, även om installationer av sol- och vindkraft har ökat kraftigt.

Även om politiska ledare lovade att förnybara energikällor skulle ge stabil och prisvärd el, blev Spanien i praktiken mer beroende av sina återstående kärnkraftverk och naturgasanläggningar för att upprätthålla status quo – även när regeringen driver på för att stänga dem.

Politiker beter sig som medlemmar i en kult, och det gröna skiftet har många drag som påminner om en kult. De har investerat astronomiska summor i projekt som är rena galenskapen – projekt som aldrig kommer att bli lönsamma.

Vi ser samma risktänkande när det gäller invandringen. Även här är politikerna helt okänsliga för varningar om konsekvenserna av den egna politiken.

Om inte väljarna vaknar upp och inser att det här är allvar, kommer måndagens nedstängning i Spanien, Portugal och delar av Frankrike bara att vara en ouvertyr till vad som komma skall.