
De har också fått i uppdrag att ge skyhöga bidrag till de arbetslösa arbetskraftsinvandrarna, som nu verkar behandlas som vanliga asylsökande. Det hela ska ha hållits hemligt för Sverigedemokraterna, avslöjar Samnytt.
Redan i september förra året varslade Northvolt 1600 anställda om uppsägning. Den svenska regeringen gav då Arbetsförmedlingen i uppdrag att ansöka om flera hundra miljoner kronor i EU-medel från Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter (EGF).
Pengarna ska användas till olika åtgärder för tidigare Northvolt-anställda, däribland cirka 1.800 migrantarbetare från länder som Bangladesh, Indien, Pakistan och Nigeria. Ambitionen är att se till att de stannar kvar i Sverige och inte behöver återvända hem på grund av konkursen.
Camilla Edholm på Arbetsförmedlingen utsågs till projektledare för det som kallas EGF Northvolt.
– Det är kopplat till det varsel som skickades ut i höstas. Det var då det började. Den 7 november fick vi det här tillståndet att ansöka. Och baserat på ansökningsförfarandet för EGF kan vi också täcka konkursen. Då kommer den också att täckas av globaliseringsfonden, säger Edholm till Samnytt.
– Det här är en förändring i förhållande till Arbetsförmedlingens ordinarie verksamhet. Den viktigaste uppgiften genom åren har varit att prioritera de långtidsarbetslösa. Men med regeringens tillstånd att söka EGF-stöd kan vi starta vår verksamhet tidigare.
Konkursen berörde totalt tusentals personer, både Northvolts egna anställda och underleverantörer. Edholm kan inte säga exakt hur många tidigare arbetskraftsinvandrare från Northvolt som Arbetsförmedlingen nu försöker hitta jobb till. Men hon säger att det rör sig om ”hundratals”.
Trots att det handlar om ett omfattande program värt upp till 160 miljoner kronor – med extra bidrag, svenskundervisning och matchningsåtgärder för tredjelandsmedborgare – har Sverigedemokraterna lämnats utanför processen.
– Jag är inte medveten om detta. Jag har inte fått någon information överhuvudtaget, säger Magnus Persson (SD), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.
Förre detta Northvolt-anställda från tredje världen prioriteras nu för bidrag och åtgärder som normalt inte erbjuds personer i deras situation. Det handlar bland annat om flyttbidrag på upp till 40.000 kronor och startbidrag på över 250.000 kronor. Regeringens särskilda bemyndigande innebär också att åtgärderna kommer att genomföras snabbare än normalt.
– Det är klart att det är en kamp mot klockan, säger Camilla Edholm.