×

Nyheter

SVT har tidigare skrivit om det ökade våldet i svenska skolor – både anmälningar till Arbetsmiljöverket och frånvaro på grund av hot och våld har ökat kraftigt de senaste åren. En gravid lärare blev sparkad i magen av en elev och fick missfall. Detta är bara ett av ett växande antal fall av allvarligt våld i skolan.

Tre av fyra skolor brister dock i sitt arbete med att förebygga risken för att anställda utsätts för hot och våld, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

De senaste fem åren har skolornas arbete med att förebygga hot och våld ökat.

Under de senaste fem åren har anmälningarna om våld i grundskolan i Sverige ökat med 60 procent. Våldet drabbar både personal och elever. Trots detta är det många skolor som inte prioriterar personalens arbetsmiljö och arbetet med att förebygga hot och våld.

”Det är allvarligt att lagstiftningen inte följs, men det är ännu mer allvarligt att människor blir sjuka av att gå till jobbet. I slutändan påverkar det lärandemiljön – skolorna kommer inte att lyckas med sitt uppdrag om de inte får in arbetsmiljön på ett bättre sätt. Så här säger Lars Lööw, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, till SVT.

Arbetsmiljöverket har inspekterat drygt 1.500 kommunala och fristående grund- och gymnasieskolor i hela Sverige mellan maj 2023 och oktober 2024. 75 procent av dem, drygt 1.100 skolor, hade brister i sitt arbete med att förebygga risken för att anställda utsätts för hot och våld.

”Det här är inte en trygg verklighet för lärare, barn och elever. Det är ett tecken på att vi har en eskalerande trend av hot och våld. Det här kan inte få fortsätta”, säger Anna Olskog, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Från januari till augusti 2024 fanns det 870 misstänkt kriminella barn i bara en svensk stad, Malmö. Det motsvarar 35 hela skolklasser.

Enligt Arbetsmiljöverket är arbetsmiljöfrågorna nästan alltid delegerade till rektorerna. Det finns brister på flera områden, bland annat när det gäller riskbedömning och incidenthantering. Men det finns också kunskapsluckor och otillräcklig rapportering och utredning av incidenter.

Sveriges Lärare anser att detta delvis beror på resursbrist. De har uppmanat regeringen att utse en nationell samordnare som ska leda arbetet mot våld i skolan.

”Arbetet måste få resurser. Det kräver att man sätter sig ner och tittar på förebyggande åtgärder och riskbedömningar”, säger Anna Olskog.

Utbildningsminister Lotta Edholm (L) kallar idén om en nationell samordnare för en ”intressant idé” och ett förslag som hon inte kommer att förkasta.

”Men det måste också ske en attitydförändring i samhället i stort. Vi måste börja ta de här frågorna på allvar. I dag finns det lärare som inte vågar ingripa vid hot och våld eller vidta åtgärder för att de är rädda för att utsättas för hot och våld från sina föräldrar, och det kan vi inte ha”, säger Edholm till SVT.