
Rapporten, som rapporterats av SVT Nyheter, har kartlagt assistansbranschens kopplingar till organiserad brottslighet.
”Vård- och omsorgssektorn har infiltrerats av organiserad brottslighet. Assistansbranschen är särskilt utsatt eftersom det går att tjäna mycket stora summor om assistansbolag används för att begå brott. Det säger Sara Persson, brottsförebyggare på Ekobrottsmyndigheten.
Assistanstjänster har blivit en lukrativ inkomstkälla för de många kriminella gängen i Sverige.
Försäkringskassan och Polisens Nationella operativa avdelning (Noa) är två av myndigheterna bakom den nya rapporten som har granskat åren 2022-2023.
Här är några av de punkter som togs upp, enligt SVT Nyheters uppgifter:
– Cirka 50 procent av alla assistansanordnare hade kopplingar till organiserad brottslighet.
– Fyra av tio brukare, det vill säga assistansanvändare, riskerade att träffa personliga assistenter med kopplingar till organiserad brottslighet.
– Samtliga av de 62 största assistansbolagen hade anställda med kopplingar till organiserad brottslighet.
– 89 procent av alla brukare som hade bolag som leverantörer var i bolag som hade anställda med kopplingar till organiserad brottslighet.
Elsa (84) blev våldtagen av en arab: ”Kommunen behandlar mig som en spottloska”
Enligt Sara Persson på Ekobrottsmyndigheten, som inte varit delaktig i framtagandet av rapporten, är det vanligt att kriminella anställs som personliga assistenter till utsatta personer.
”Det är viktigt att personer som lever på brottsvinster har en vit inkomst på papperet. Vi på Ekobrottsmyndigheten tror att detta kommer att öka nu när vi får större möjligheter att ta egendom från personer som vi tror lever på brottsvinster”, säger hon.
Tidöpartierna och regeringen väntas nu komma med åtgärder mot välfärdsbrottsligheten.
”Systemet fungerar uppenbarligen inte i dag och behöver regleras”, säger en källa med insyn i regeringens arbete.
Svensk polis har tidigare uppskattat att minst 62.000 personer i landet är aktiva i eller kopplade till kriminella nätverk.
Klanbaserade kriminella invandrarnätverk har infiltrerat i stort sett hela det svenska samhället. Det konstaterade Brottsförebyggande rådet (Brå) i en rapport från 2024 på uppdrag av den svenska regeringen och Sverigedemokraterna (SD).
Brås undersökning visade att det inte längre går att hitta en enda svensk bransch som inte har infiltrerats av kriminella nätverk. Exempel på branscher som har granskats med negativt resultat är rättsväsendet, fastighetsbranschen, redovisningsbranschen, juridiska tjänster, säkerhetsbranschen och transportsektorn. Även polisen upplever kriminell infiltration.
Den organiserade brottsligheten i Sverige har nått en nivå som hotar hela samhället. I en undersökning säger 20 procent av de tillfrågade svenska företagen att de har drabbats av gängkriminalitet. Nästan alla är oroade över utvecklingen.
”Många företagare har känt av trycket från brottsligheten under lång tid”, säger Caroline Szyber på Småföretagarnas Riksförbund.
Polisen kopplar en stor del av de många bomberna i landet till utpressning av företag.
”Det är hot och utpressning, och för att få våldet att upphöra tvingar de dig att betala pengar”, säger Hampus Nygård, biträdande chef för polisens nationella operativa avdelning.