
Efter att USA:s president Donald Trump meddelade nya tullar på onsdagen har flera världsledare kritiserat åtgärden och varnat för möjliga motreaktioner.
Canadas premiärminister Mark Carney lovade på onsdagskvällen att ”bekämpa” de nya tullarna och sa att han skulle söka stöd från andra internationella partners, skriver Fox News.
Carney sade att Trumps åtgärder i grunden kommer att förändra det internationella handelssystemet och kommer att ha en negativ inverkan på den amerikanska ekonomin, vilket i sin tur kommer att påverka Kanada. Han pekade särskilt på tullar på energiprodukter och utländska fordon.
Kanadas konservative ledare Pierre Poilievre stöder ”riktade, ömsesidiga” tullar på amerikanska varor och vill förhandla fram ett nytt handelsavtal med Trump om hans parti vinner valet.
EU:s ledare har också reagerat med besvikelse, oro och löften om att fortsätta förhandlingarna med USA.
Italiens premiärminister Giorgia Meloni kallade Trumps tullar för ”fel” och varnade för att de kommer att skada både amerikanska och europeiska medborgare, samt hjälpa västliga motståndare. Hon sade att Italien kommer att arbeta för ett avtal med USA för att undvika ett handelskrig.
Irlands vice premiärminister Simon Harris uttryckte djupt beklagande över de nya tullarna och lovade att arbeta med Washington för att få slut på detta ”tullkrig”. Han befarar betydande effekter på irländska investeringar och ekonomin.
Presidenten för Europaparlamentets handelsutskott, Bernd Lange, efterlyste ett enat svar från länder som påverkas av Trump. Han menade att Trump kallar dagen för en ”befrielsedag”, men att vanliga amerikanska medborgare kommer att uppleva den som en ”inflationsdag”.
Schweiz president Karin Keller-Sutter sade att hennes regering kommer att arbeta för att hitta nästa steg.
Storbritannien och Mexikos president sade att de kommer att fortsätta att samarbeta med USA och inte skynda sig att införa ömsesidiga tullar.
Australiens premiärminister Anthony Albanese kallade Trumps beslut ”inte en vänskapshandling” men sa att Australien inte kommer att införa ömsesidiga tullar och kommer att fortsätta att förhandla för att få dem upphävda.
”De amerikanska tullhöjningarna är dåliga nyheter för den globala ekonomin och för ett öppet land som Norge. Detta kommer att påverka Norge och norska företag, men det är för tidigt att säga hur allvarligt det kommer att bli. Inget land är betjänt av handelskrig och ökade tullmurar”, sade Jens Stoltenberg till E24 i en kommentar sent på onsdagskvällen.
Han upprepar budskapet att det nu är viktigare än någonsin för Norge att gå med i EU.
”Nu är det viktigt att vi fortsätter våra ansträngningar för att avsluta EES-avtalet, hålla oss innanför eventuella skyddsåtgärder från EU och hålla ordning på den norska ekonomin”, avslutar finansminister Stoltenberg.