Turkiets utrikesminister, Hakim Fadan, vill att den danska regeringen vidtar åtgärder för att stoppa koranbränningarna. I Sverige har polisens Nationella Operativa Avdelning (NOA) förklarat ”särskilt händelse”, vilket innebär att de är förberedda på allt. Situationen verkar mer allvarlig idag än under karikaturstriden år 2016.
På måndag kommer Organisationen för Islamiska Länder, OIC, med 57 medlemmar att mötas för ett digitalt möte för att komma överens om vad man ska göra med anledning av koranbränningarna.
Det har blivit en maktkamp mellan yttrandefriheten i väst och islam. Även västerländska regeringar verkar ana detta. De tvekar att ta steg som kan bli oåterkalleliga, som att förbjuda hädelse mot islam. Om en sådan concession görs, kan den bli svår att återkalla. Den kommer troligtvis att mötas med våld.
Hizbollah uppmanar redan unga muslimer att agera om inte regeringarna gör det.
Ledaren för den mäktiga muslimska Hizbollah-rörelsen i Libanon, Hassan Nasrallah, uppmanar muslimer att ”straffa” de som skändar Koranen.
Om regeringarna inte agerar mot dem som underlättar vanhelgandet av muslimernas heliga skrift måste unga muslimer göra det, säger Nasrallah enligt nyhetsbyrån AP.
År 2006 stod Anders Fogh Rasmussen fast då ambassadörer från islamiska länder krävde förbud. Västerländska regeringar verkar svagare idag.
Turkiets utrikesminister, Hakan Fidan, ber Danmark att vidta haståtgärder för att förhindra fler koranbränningar, enligt Turkiets utrikesdepartement.
Fidan fördömde koranbränningarna i ett telefonsamtal med Danmarks utrikesminister, Lars Løkke Rasmussen, på lördagen.
Enligt Turkiets utrikesdepartement ska Fidan bland annat ha sagt till Løkke att det är oacceptabelt att tillåta koranbränningar ”under täckmantel av yttrandefriheten”.
Situationen verkar mest allvarlig i Sverige. De har den största muslimska befolkningen och har tappat kontrollen över delar av landet.
Den Nationella Operativa Avdelningen (NOA) har, med anledning av den försämrade säkerhetssituationen efter koranbränningarna, vidtagit en intern organisatorisk åtgärd.
Vilka förändringar som har gjorts vill polisen inte gå närmare in på.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.