×

Nyheter

Regeringen i samarbete med Sverigedemokraterna har avslöjat detaljerna kring den kommande tandvårdsreformen i Sverige. Den uppmärksammade 50-lappsregeln för papperslösa och den fria tandvården för 19 till 23-åringar kommer att avskaffas, samtidigt som en ny prioriteringsmodell för de med sämst munhälsa introduceras.

Socialminister Jakob Forssmed från Kristdemokraterna (KD) presenterade planerna på torsdagen och meddelade att utredningen för reformen ska vara klar den 31 oktober 2024.

”Vi omstrukturerar tandvårdsregelverket i Sverige. Tandvård kommer inte längre vara gratis för 19 till 23-åringar. Vi inför även ett riskbedömningsinstrument, som kommer att innebära att personer med god munhälsa kommer att kallas till tandläkaren med längre tidsintervaller, medan de med större behov kommer att få mer frekventa besök. Detta kommer att använda tillgänglig kapacitet mer effektivt baserat på individuella behov,” förklarade Forssmed.

För 19 till 23-åringar innebär reformen att de inte längre har rätt till gratis tandvård. Istället kommer de att få dubbelt tandvårdsbidrag under denna åldersgrupp. Detta beslut grundas på att efterfrågan från denna grupp var hög och hade en negativ påverkan på andra grupper med större behov. Syftet är att prioritera de individer som lider av allvarliga tandhälsoproblem.

Regeringen står också inför en utmaning i form av brist på tandvårdspersonal, som varierar över landet. För att adressera detta problem har regeringen gett nationella vårdkompetensrådet i uppdrag att utforska lösningar, inklusive statligt stöd.

Regeringen och Sverigedemokraterna har som mål att tandvårdssystemet ska likna hälso- och sjukvårdssystemet, men det kommer inte att vara en exakt kopia. Målet är att de som har de största behoven ska få bära en mindre del av kostnaderna själva.

Den kontroversiella 50-lappsregeln, som gjorde att papperslösa kunde få tandvård för endast 50 kronor, kommer att tas bort enligt överenskommelsen. Denna förändring är en del av det bredare Tidöavtalet, som regeringen aktivt arbetar efter.

Den kommande tandvårdsreformen har potential att omstrukturera och förbättra tandvårdssystemet i Sverige, även om den möter både stöd och kritik från olika håll. Uppmärksamhet kommer att riktas mot dess genomförande och effekterna på befolkningen när reformen väl är i kraft.

Lämna ett svar