×

Nyheter

Regeringen och Sverigedemokraterna vill införa anonyma vittnen i Sverige och under måndagen lämnade den särskilda utredaren in sin utredning i frågan till justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Vi väljer lite andra lösningar, som vi tycker är lite bättre och passar det svenska systemet bättre, säger utredaren Fredrik Wersäll.

Den blågula regeringen har utrett möjligheten att införa en ny regel om anonyma vittnen, en åtgärd som nyligen stöddes av såväl regeringen som Sverigedemokraterna. Under måndagen överlämnade den särskilda utredaren sin rapport om detta ämne till justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Fredrik Wersäll, den särskilda utredaren, delade med sig av utredningens huvudpunkter och motiveringar. Enligt Wersäll kan användningen av anonyma vittnen endast tillåtas under två specifika förutsättningar: när det föreligger konkreta hot om våld mot vittnet och när brottet i fråga är av allvarlig natur, med ett minimistraff på två års fängelse eller ett straffvärde över två år.

Frågor om säkerhet och eventuella missbruk har väckts när det gäller användningen av anonyma vittnen. Wersäll betonade emellertid vikten av att ha tydliga säkerhetsgarantier i plats för att minimera risken för missbruk.

Wersäll hade som huvudsaklig inspirationskälla de nordiska grannländerna när han utformade systemet för anonyma vittnen. Han anpassade sedan detta system till svenska förhållanden och presenterade det som ett möjligt sätt att introducera anonyma vittnen i Sverige.

Wersäll förklarade: ”De nordiska länderna delar en betydande rättslikhet, och det var naturligt för oss att börja där när vi sökte efter inspiration för ett sådant regelsystem. Vi har valt en del lösningar som vi anser vara bättre anpassade till det svenska systemet.”

Han betonade också vikten av rättssäkerhet och transparent rättvisa: ”Det är en av de saker som skiljer oss från vissa närliggande länder, och det är en väldigt viktig rättssäkerhetsgaranti enligt vår uppfattning. De omständigheter som domstolen dömer över ska vara kända för den tilltalade. Domstolen får aldrig döma baserat på omständigheter som enbart domstolen är medveten om. Det är en grundläggande princip inom rättssäkerhet, och jag anser att den är oerhört viktig.”