EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex rapporterade 380 000 irreguljära gränsövergångar, det vill säga illegala övergångar.
– Den vanligaste rutten är den centrala medelhavsrutten, säger migrationsministern och pratar om läget i Lampedusa, den lilla italienska ön som i år tagit emot 100 000 migranter och flyktingar.
Förra året sökte 1,14 miljoner människor asyl i EU-ländern, enligt statistik från Europeiska unionens asylbyrån (EUAA).
EU kommer att införa nya rutiner där asylsökande kan prövas direkt på plats så fort de når Europa, vilket innebär att många kommer att kunna avvisas direkt.
Under det senaste året har Sverige bevittnat en markant nedgång i antalet asylsökande, och 2023 markerade det lägsta invandringsåret under hela 2000-talet. Trots detta är det värt att notera att 26 procent av de nuvarande asylsökande har tidigare utvisningsbeslut, men möjligheten att åter ansöka om asyl har uppstått tack vare att preskriptionstiden har löpt ut. Denna praxis har emellertid fått kritik från EU, som ifrågasätter systemets funktionssätt.
Sverige är ett av de länder som har störst problem med invandring och integration. Mycket gängbrottsligheten och annan kriminalitet är kopplad till migrationen. Även inom människohandel sticker Sverige ut då många tar sig till Sverige och numer återfinns på arbetsplatser där de jobbar svart.
– 15 procent av vår befolkning kommer från ett land utanför EU. Bara Malta och Luxemburg ligger före och de har en annan sammansättning än vad vi har, säger migrationsministern och fortsätter, – Vi har också den tredje största skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikes födda och utrikes födda.
Samtidigt som regeringen har vänt Sveriges migrationspolitik från en av Europas mest öppna till en av de mest restriktiva vill man underlätta för den kvalificerade arbetskraftsinvandringen och startar därför en ny funktion på migrationsverket där de som söker sig till högkvalificerade arbeten har en garanterad handläggningstid inom 30 dagar.
Återkallande av uppehållstillstånd har också ökat med 100 procent vilket motsvarar 430 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar av bidrag till människor som inte längre vistas i landet.
– Där har vi sett en del flagranta exempel, till exempel en irakisk försvarsminister som lyfte bidrag i Sverige, berättar Malmer Stenergard.