Svenskarnas syn på Sverige har nått rekordnivåer av pessimism enligt den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs universitet. En överväldigande majoritet anser att landets utveckling går åt fel håll, med tre av fyra deltagare i undersökningen som uttrycker denna åsikt. Det är det högsta antalet sedan 2012 när frågan senast ställdes i den nationella SOM-undersökningen.
Annika Bergström, föreståndare för Som-institutet, påpekar att även om undersökningen inte direkt frågar deltagarna vad som ligger bakom deras bedömningar, så kan man dra slutsatsen att faktorer som brottslighet, ökande skjutningar, stigande inflation och höga livsmedelspriser spelar in i den negativa bilden av landets utveckling.
Pessimismen syns även tydligt i synen på den svenska ekonomin. Nästan 90 procent av deltagarna anser att ekonomin har försämrats under de senaste 12 månaderna. Detta är en nästan lika hög andel som under början av 1990-talet, då Sverige genomgick en svår ekonomisk kris.
Även när det kommer till den personliga ekonomin är bilden dyster. 45 procent av deltagarna anser att deras egen ekonomi har försämrats, vilket är en ökning från 34 procent jämfört med året innan. Endast 14 procent anser att deras ekonomi har förbättrats under samma period.
Sammanfattningsvis visar SOM-undersökningen att svenskarnas förtroende för landets utveckling och ekonomi befinner sig på låga nivåer, med en betydande del av befolkningen som ser en negativ trend i både nationell och personlig ekonomi.