×

Nyheter

Pim van Dorpel valde att dra tillbaka sin kandidatur som ny ordförande för LO i sista stund. Orsaken är att han rört sig i vit maktmiljöer.

– Jag bekände mig inte till nazismen, men jag kallade mig för patriot eller Sverigevän, berättar han i en intervju med tidningen Arbetet.

I intervjun avslöjar Pim van Dorpel vidare att han under högstadiet sökte sig till skinnskallekulturen i Nyköping.

– Som jag minns det var jag en svag och utsatt person. När jag började sjuan, sökte jag mig till den här miljön och blev då omhändertagen av flera personer som tog mig under sina vingar, säger han. Enligt hans dåvarande tankesätt handlade det om att få skydd och sammanhang.

– Det här är vad som hände. I förra veckan fick valberedningen och LO påringningar om mitt förflutna och om min högstadietid. De påstods att jag varit nynazist under min skolgång. Jag fick frågan om detta stämde.

Han berättar att han som 14-åring sökte sig till skinnskallekulturen i Nyköping som vid den tiden var stark. Inte minst tack vare bandet Ultima Thule som har sina rötter i staden.

Dorpel vill inte försköna sitt samröre med vit maktrörelsen och menar att han var naiv och fullproppad med gift och hat.

– Men jag gjorde säkert vad som helst för att passa in. Jag har kanske heilat på fester, på fritidsgårdar. Det kan säkert finnas bilder och filmer. Men jag vet inte, säger Pim van Dorpel.

Lämna ett svar