Nyheter

På onsdagsmorgonen meddelade tre europeiska länder, Norge, Irland och Spanien, överraskande att de den 28 maj kommer att erkänna Palestina som  stat. Varken EU eller andra nationella regeringar hade tydligen rådfrågats i förväg och det väckte irritation, skriver tyska Focus.

Israelisk bestörtning

Israels ambassadör i Tyskland, Ron Prosor, är förfärad över beslutet att erkänna Palestina efter Hamas bestialiska attacker på civila israeler:

– De här länderna ger terrorismen vind i seglen. Vid nästa massaker kommer de att ha oskyldigas blod på händerna. Vi kommer inte att glömma detta, inte heller kommer vi att förlåta dessa länder.

– Vi följer lagen

På måndagen meddelade Karim Khan vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) att han har begärt arresteringsorder för Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, Israels försvarsminister Yoav Gallant och tre Hamas-ledare, inklusive befälhavaren själv, Yahya Sinwar.

På frågan om Tyskland skulle följa en sådan order om den faktiskt utfärdas, svarade kansler Olaf Scholz talesman, Steffen Hebestreit, jakande:

– Självklart följer vi lagen.

Israels rätt till självförsvar

Även detta har orsakat Prosors bestörtning:

– Det här är skandalöst! Den tyska ”Staatsräson” (principen att statens rättigheter i vissa situationer är viktigare än den enskilde medborgarens rättigheter) sätts nu utan tvekan på prov. Detta står i kontrast till de svaga uttalanden vi hör från vissa institutioner och politiska aktörer. Den offentliga förklaringen att Israel har rätt till självförsvar förlorar i trovärdighet om våra händer blir bakbundna så fort vi försvarar oss själva. Chefsåklagaren likställer en demokratisk regering med Hamas och demoniserar och avlegitimerar därmed Israel och det judiska folket. Han har helt tappat sin moraliska kompass. Tyskland har ett ansvar att justera denna kompass. Denna skamliga politiska kampanj kan vara en spik i kistan för Vst och dess institutioner. Låt det inte gå så långt!

Diplomatiskt utmanande

Israels utrikesminister har skickat ”en skarp förfrågan till Spaniens, Irlands och Norges ambassadörer” i Israel efter deras regeringars beslut att dela ut ”guldmedaljer till Hamas-terrorister som kidnappade våra döttrar och brände spädbarn”. Han vill visa dem en video av terroristernas ”brutala och grymma kidnappning av våra döttrar”:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *