×

Kommentarer

– Du skojar, eller hur? utbrast en gapande Christiane Amanpour på CNN i natt, när Marine Le Pen inte gick med på att säga att hennes parti är högerextremt. Istället placerade hon partiet mellan den amerikanska mitten-högern och mitten-vänstern.

Västerländska medier, med undantag för fransmännen, samarbetar i brunsmetningen av den nationalistiska folkrörelsen i Frankrike, Rassemblement National (RN) och deras allierade, den lilla gruppen Les Républicains.

Norsk gammelmedia är inget undantag. NRK inkluderade republikanerna i samlingsbeteckningen ”extrema högerpartier” efter RN:s framgångar i den första valomgången.

Franska TV- och radiostationer verkar konsekvent behandla Le Pen på ett rimligt sätt. Hon bjuds regelbundet in i studion för långa och seriösa intervjuer, där hon får fullfölja längre tankebanor utan att bli avbruten. Intervjustilen är så elegant att den får Amanpours bedrägliga överspelande att framstå som neandertal.


Marine Le Pen gästar det franska morgonprogrammet på BFMTV och RMC torsdagen den 4 juli. (Foto: Stillbild från sändningen)

Är det bara den franska presskulturen som är så här, eller myser de med högerextrema? Vill verkligen tiotals miljoner medborgare ha en högerextrem regering?

Här hemma är RN:s partinamn konsekvent översatt på ett sätt som får det att låta som Vidkun Quislings nazistparti. NRK leder vägen med en artikel om ”det extrema högerpartiet Nasjonal samling”.

Detta har fått Wikipedia.no att lägga in ett förtydligande högst upp på sidan om det gamla nazistpartiet, med vidarebefordran till rätt sida om Le Pens parti.

Användningen av det översatta partinamnet är anpassat till norska mediers politiska agenda. Det franska ordet ”rassemblement”, som används i ett politiskt sammanhang, översätter minst lika bra som (folk-)möte eller sammankomst, ett ”rally” på engelska. Sedan kallas partiet även för ”National Rally” på engelska.

Synonymer för rassemblement inkluderar församling, forum, gruppering, demonstration och fackförening.

I Aftenposten tecknar den starkt vänsterorienterade tidningstecknaren Marvin Halleraker Marine Le Pen med med armen utsträckt i en nazisthälsning  (även om Hitler knappast skulle godkänna användningen av vänster arm, som illustrationen visar).

Det är uppenbart att han aldrig har sett och förstått en intervju med personen han försöker karikera.

Centrum för extremismforskning vid UiO (C-REX) försöker också skapa associationer mellan högerextremism och Rassemblement National. Partiet kritiseras både under en bild av skinheads med svarta stövlar och bomberjackor och under ett annat foto av Jobbik-medlemmar i Ungern, med paramilitära effekter och flaggor.

Amanpour använder termen ”far right” i CNN-intervjun, och verkar ha glömt att detta traditionellt användes för fascism, nazism och falangism, och enligt Wikipedia idag används för att beskriva bland annat nyfascism och nynazism.

– Jag motsätter mig starkt uttrycket ”far right”, som i ditt land [USA] syftar på små och extremt radikala och våldsamma grupper. Jämfört med amerikansk politik befinner vi oss mellan mitten höger och mitten vänster, sa Le Pen.

Se klippet här, från 6 min. 30 sek.


Christiane Amanpour blir upprörd över att Marine Le Pen inte håller med om att hon leder ett nazistiskt parti. (Foto: Stillbild från ”Amanpour” på CNN, 6 juli)

Har Amanpour anledning att bli upprörd över Le Pens svar? Har hon hittat nynazism och nyfascism i RN:s partiprogram? Det kan vi enkelt kontrollera.

Men först en titt i Store norske lexikon (SNL), som skiljer på högerextremism och högerradikalism.

Båda termerna används i litteraturen idag, oftast för att skilja mellan antidemokratiska (högerextrema) och demokratiska (högerradikala) krafter.

RN måste därför placeras i den senare kategorin. Om partiprogrammet faktiskt innehåller högerradikala idéer. Partiet nämns i SNL:s artikel om högerradikalism, men inte i den om högerextremism.

För säkerhets skull inkluderar uppslagsverket även partiet i sin artikel om högerpopulistiska partier.

Den franska historikern och statsvetaren Valérie Igounet har uttalat till Le Monde att RN kan beskrivas som högerextrema på grund av dess förslag att reservera familjeförmåner för franska medborgare och kräva att någon har arbetat (lagligt) i fem år i Frankrike innan den får tillgång till vissa sociala förmåner.

Hur extremt är det att önska att ingen annan än de som är fransmän i lagens mening ska ha rätt till de skattepengar som samlas in från franska medborgare?

NRK Urix ”förklarar”  mer av sambandet.

[Rassemblement National] vill grundlagsfästa (sic) något de kallar en nationell prioritet.

– Det betyder att ”riktiga” fransmän ska ha förtur till vissa jobb och till offentliga stödsystem som kommunala bostäder. I den meningen är det här systematisk diskriminering, säger docent i fransk litteratur vid UiO, Kjerstin Aukrust.

”I den meningen” beror detta helt på vilka rättigheter du har.

Om du som utlänning inte har rätt att få gratis skattepengar i Frankrike kan du inte heller bli utsatt för diskriminering från dem som är det.

Istället för ”riktiga fransmän” kunde Aukrust säga vad det var: franska medborgare.

Om vi ​​läser RN:s premiärministerkandidat Jordan Bardellas handlingsprogram (PDF) beskrivs hur Rassemblement National kommer att göra lagändringar med hjälp av parlamentet och med folkomröstningar (référendum) vid behov.

Enligt partiet är de tre viktigaste områdena väljarna oroar sig för livskvalitet (köpkraft och hälsa), säkerhet och invandring.


Från Rassemblement National och premiärministerkandidat Jordan Bardellas program för 2024 års val till den lagstiftande församlingen (législatives).

Partiet aviserar en grundlig, och mycket högerextrem, översyn av statsfinanserna, innan en alternativ budget ska ligga till grund för en fas av reformer. Partiet skriver att de står för filosofin att individuell lycka leder till kollektivt välstånd.

– Framför allt drivs vårt politiska projekt av […] kärlek till Frankrike och det franska folket, skriver Bardella i förordet till programmet.

Att de inte skäms.

Hur ser RN:s extrempolitiska program ut? Vi tittar på det mer i detalj i nästa artikel.