×

Nyheter

Två personer har dödats och Donald Trump träffades av en kula under ett tal i Pennsylvania. Trump befinner sig i säkerhet, rapporterar Trump-kampanjen.

Se video längre ner i artikeln.

Texten uppdateras fortlöpande.

Under talet vid ett kampanjmöte i Pennsylvania hördes flera skott under direktsändningen. Donald Trump lade sedan en hand mot sin hals och böjde sig ner. Han tappade sedan kepsen och säkerhetsvakter rusade fram. Strax därefter ställde sig Trump upp, med ett antal säkerhetsvakter runt sig. Han var synligt blodig i ansiktet och mot höger öra. Han höjde sedan en knuten näve i luften och verkade skrika till folkmassan.

Donald Trump får hjälp av scenen och evakueras i en bilkortege av Secret Service efter att skott avlossats under valmötet i Butler, Pennsylvania.

Videoinspelningen från platsen visar att ljudet av flera skott hördes under Trumps valkampanjmöte.

När säkerhetsvakter desperat försökte få in presidenten i bilen fortsatte han att lyfta en knuten näve i luften mot publiken, till publikens jubel.

– Inget stoppar honom

Sociala medier har exploderat efter händelsen. Ett antal Trump-anhängare anklagar media och vänstern för att ha jämfört Donald Trump med Hitler, och framställt honom som en extremist, och att detta är bakgrunden till denna händelse.

– De försökte kasta honom i fängelse, nu försöker de döda honom, säger den konservative Charlie Kirk från organisationen Turning Points USA.

Han får också beröm för att han ställer sig upp, skriker till publiken och håller en knuten näve i luften.

– President Trump tackar polisen och räddningstjänsten för deras snabba reaktion på denna fruktansvärda handling. Han är säker och vårdas på ett lokalt sjukhus. Mer detaljer kommer att komma, säger Trumps kampanjtalesman Steven Cheung i ett officiellt uttalande.

Gärningsmannen oskadliggjord

Enligt BBC News ska Secret Service ha identifierat och ”neutraliserat” gärningsmannen, som uppges ha dödats. Ögonvittnen har i direktsändningen från platsen berättat om hur de har sett prickskyttar öppna eld mot en byggnad.

Donald Trump träffades av en kula, och CBS News rapporterar att flera personer ska ha skadats under attentatet. Enligt Washington Post ska två personer, inklusive den misstänkte skytten, ha dödats.

En äldre åskådare som var närvarande hade sin t-shirt täckt av blod efter att ha hjälpt någon som skadats under evenemanget.

– En person fick en kula rakt i huvudet. Det var mycket blod och hjärnmassa, säger han i en video postad på X.

Risken för attentat ”extremt hög”

– Vi får gå tillbaka till 60-talet för att hitta ett lika instabilt politiskt läge som det som råder idag. Risken för politiska attentat måste bedömas vara extremt hög just nu, säger den politiska kommentatorn Lindsay M.Chervinsky till BBC News.

Den tidigare Secret Service-agenten Charles Marino bekräftar för BBC News att händelsen måste betraktas som ett mordförsök och ett politiskt attentat.

Arenan har nu spärrats av, och ingen tillåts lämna området som nu betraktas som en brottsplats.

Reaktioner från Vita huset

Presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr. och förre presidenten Barack Obama hade vid klockan 02 svensk tid gjort uttalanden, där de ber för Trump och hans familj och andra drabbade.

Klockan 02.04 gjorde president Joe Biden ett kort uttalande från Vita huset där han fördömde attentatet.

– Jag är tacksam över att höra att Trump är säker och i bra form. Jag ber för honom och hans familj, och för alla som var närvarande vid evenemanget, sa Biden.

– Jill och jag tackar Secret Service för att de förde Trump i säkerhet. Det finns inget utrymme för den här typen av våld i USA. Vi måste stå tillsammans som en nation och fördöma våldet.

Nedan finns två videoinspelningar av attentatet: