×

Nyheter

Trots en konservativ våg i Europa så ser det ut som som EU kommer vara fortsatt vänsterliberalt.  Nuvarande ordförande för kommissionen Ursula von der Leyen har enligt Sverigedemokraterna drivit en extremt dålig politik för EU.  Eu-parlamentarikern Dick Erixon (SD) menar att von der Leyen tillhör en politiskt klass som inte förstår hur medborgarna har det och han vill nu se en förändring av hela EU.

Sverigedemokraterna kommer att rösta nej till Ursula von der Leyen. Varför gör man det?

– Jo, därför att hon har gjort ett dåligt jobb de senaste fem åren. När hon träffade oss i den konservativa gruppen och vi ställde frågor så fick vi inga bra svar. Hon pratade lite löst och generellt om att EU ska vara försiktig med nya regleringar, att EU måste bli mer effektivt och att det måste bli ett stopp på slöseriet med pengar. Men hon gav inga löften till oss i den konservativa gruppen om att hon vill avbryta den väg EU nu är på väg i genom samarbetet med de gröna och vänsterpartierna här i EU.  Det finns ingen trovärdighet i det hon säger. Många här i den konservativa gruppen är arga på henne eftersom de anser att hon brutit mot löften som getts.

Vad är det som gör att hon så lätt går till vänstern och de gröna för att få stöd? Vad är det högern inte har? 

– Ja, det är ju en bra fråga. Jag tror att det kan ha att göra med att hon i grunden är kristdemokrat från Tyskland. Vi kan jämföra det med de svenska Moderaterna och Moderaterna i Sverige inte varit särskilt pålitliga när det gäller till exempel miljö och klimatfrågor. Hon tillhör en politisk klass där det är viktigare att vara god och signalera godhet än att faktiskt vara det. Hon ska företräda medborgarna, väljarna och de har visat att de vill ha något annat än det som EU varit de senaste fem åren. Väljarna har valt konservativt och höger, vilket betyder ansvar, en mer effektiv politisk institution. Att politiker skapar trygghet för de som bor i Europa. Hon tillhör helt enkelt en klass av politiker som inte förstår hur vanliga medborgare har det i dag. Därför bör hon inte sitta kvar.

Det går en konservativ våg genom Europa. Kommer det här att spegla sig i den europeiska politiken?

– Ja, det har skett en förskjutning eftersom väljarna ville ha en förändring. Även om det inte skedde i nordiska länder så skedde det i andra europeiska länder där flera konservativa tagit plats. Vänsterliberaler, vänstern och miljöpartier har backat så att det sker en liten förändring. Kan dessa konservativa röster bryta utvecklingen och förändra EU, det får vi se. Det vore i så fall en riktig framgång.

Om Ursula von der Leyen blir kvar som ordförande, vilket det mesta pekar på. Kan det betyda att Sverige är ett steg närmare ett Swexit?

– Ja, om det fortsätter med samma politik som under förra mandatperioden finns alltid den risken. Europa har tröttnat på migrationen, den allt sämre ekonomin och att EU håller på att reglera sönder flera branscher. Vi får se hur andra länder hanterar EU nu. I Tyskland så har ju motståndet mot EU växt inom den industrin där flera nu uppmärksammar om vad den gröna ekonomin faktiskt ställer till med på riktigt. Det är regleringar och skatter som näringslivet nu i Tyskland börjar protestera emot. Vi måste stoppa den här utvecklingen och rulla tillbaks till att Europas företag kan ha en tillväxt och utveckling. Det vinner alla på.