×

Ur flödet/i korthet

Joe Biden höll på onsdagen ett tio minuters tal till nationen där han förklarade varför han inte kandiderar. Men frågorna kring hans chockerande budskap i söndags har om möjligt blivit ännu fler, eftersom Biden inte gav något svar på varför han tvärvände

Ända fram till slutet vidhöll Biden att han var en kandidat. Det sa han klockan 10.00, så vad hände mellan denna tid och 13:45? Biden blev tagen på sängen. Men av vad?

Formatet Biden valde för ett så dramatiskt meddelande var konstigt: Twitter/X. Ingen skulle normalt tänka sig att använda en social plattform för något så dramatiskt. Då väljer man en presskonferens och möter väljarna ansikte mot ansikte.

Kort därefter kom beskedet att han lämnar över stafettpinnen till sin vicepresident.

Biden var detroniserad. Avsatt. Av vem?

Troligtvis av personen som väntade med att stötta henne: Barack Obama. Det hade varit för iögonfallande om han var den första att gratulera.

Men det finns flera tecken på att Biden har avsatts i en intern kupp. Om han skulle ha gett Kamala en flygande start borde han ha lämnat direkt. Men Biden kommer att sitta kvar under resten av mandatperioden.

Han upprepade det i går kväll. Han var tvungen att slutföra ”jobbet”.

Kamala kommer att fortsätta att vara vicepresident fram till valet och förespråka den politik som Biden har fört.

I går kväll skröt Biden om allt de hade åstadkommit. De hade fått USA på fötter igen efter pandemin. Skapat 16 miljoner nya jobb. Fick inflationen under kontroll och tog hem industrin. Kina är inte längre en utmanare till USA, som har dragit sig tillbaka. Det är vad Biden sa. De väljare som satt och tittade vet att sanningen är något helt annat: De klarar sig inte längre på ett jobb, deras kreditkort är maxade. Priserna har gått i taket. De unga har inte råd att köpa bostad.

Brottsligheten har också minskat, och trafiken av illegala i söder är mindre än när Trump lämnade, lyckades Biden säga.

Biden lyckades också säga att Amerika för första gången på länge inte är inblandat i krig. Han nämnde Ukraina och Gaza, men det var för att säga att han skulle se till att Ryssland förlorade och att det blev fred mellan Israel och palestinierna.

Biden verkade helt frånkopplad från verkligheten. Läkare som Fox pratade med tyckte att han verkade platt och märkligt känslolös, med tanke på den senaste tidens dramatiska händelser. Det började med mordet på Trump den 13 juli. I det avseendet nämnde Biden att hans främsta utmanare nästan dödades. Han måste veta att väljarna är misstänksamma. Secret Service-chefen, som är en av Bidens personliga vänner, hade inga svar när han vittnade inför kongressen i måndags, nio dagar efter händelsen.

Mycket faller sönder, och väljarna ser det. Trump och hans kampanj höll ett möte i North Carolina på onsdagen.

Trump var i god form.

– De förväntar sig att jag ska vara snäll efter attentatet. Tycker ni att jag ska vara snäll mot Kamala? frågade Trump – och gav själv svaret: I don’t think so!

Det hade varit tusen personer på mötet där Kamala presenterade sig, till medias upphetsning. De skrev att det var det största mötet på länge. För Demokraterna.

– De hänvisar aldrig till våra siffror, sa Trump och syftade på kamerorna i bakgrunden. Det är helt sant. Kamerorna visar aldrig de enorma folkmassor som Trump drar.

I onsdags kom beskedet att Secret Service helt ser att Trump hoppar över stora utomhusmöten och bara håller sig till inomhusarenor. Det blir inte samma sak.

Först misslyckas Secret Service med att skydda honom. Sedan begränsar de hans valmöjligheter angående mötesplatser. Det är inte svårt att se syftet med detta.

Nu vet vi att Secret Service var blygsamt representerat den 13 juli eftersom tre gånger så många agenter var upptagna med att skydda Jill Biden vid ett kampanjevenemang. Men Jill Biden är inte vald av folket och hon kandiderar inte heller. Däremot är hon mån om makt och har låtit komponera en egen marsch för sig som spelas när hon kommer.

Det satt nog oerhört långt inne för familjen Biden att ge upp sin dröm om en ny mandatperiod.

Så som amerikansk politik har blivit – tack vare Demokraterna och den djupa staten – kan allt hända. Och det vet de.