×

Nyheter

I Malmö har stadens arabiska befolkning samlats på gator och torg för att protestera mot Israel. På svenska kräver demonstranterna eldupphör, medan budskapen på arabiska ofta är av en annan karaktär och innefattar bland annat stöd för terrorism, avslöjar SVD.

Med palestinasjalar och flaggor marscherar deltagarna genom Malmös gator och uttrycker sitt hat mot Israel. På arabiska hyllar de bland annat Izz ad-Din al-Qassam-brigaderna, Hamas militära gren som står bakom en terrorattack i oktober.
”Vi accepterar inte en fredlig lösning. Det accepterar vi inte. Haifa och Jaffa tillhör vår mark,” ropar en man på arabiska, enligt en översättning av Sydsvenskan.

”Slå och förstör Tel Aviv,” ropar en annan person.
”Hela världen står med Hamas. Allahu Akbar,” hörs också från demonstrationerna.
Stöd uttrycks även för Huthimiliser och terrorgruppen Hizbollah, som båda stöttar Hamas.

När demonstranterna använder svenska är tonläget annorlunda. Några av de vanligaste slagorden är:
”Alla ser och alla hör, hur barnen i Gaza dör,”
”Folk i Gaza har rätt till liv,”
”Vi vill ha eldupphör.”

Dialogpolisen Daniel Mårtensson har varit närvarande vid demonstrationerna sedan starten i oktober.
– Vi hade ofta med tolkar i början för att identifiera om något som sades kunde klassas som hets mot folkgrupp eller antisemitism. Men i takt med att det ropades mer och mer på svenska och engelska så tog vi bort tolkarna, säger han till Sydsvenskan.
Han tillägger att det är svårt att ha koll på allt som ropas under demonstrationerna.
– Det är inte hets mot folkgrupp att hylla Hamasledare. Men det är problematiskt och det bidrar inte till att Malmös judiska befolkning känner sig trygg, säger Mårtensson till SVD.

Document har bevakat och dokumenterat flera demonstrationer i Stockholm där Hamas har hyllats och där man på arabiska har uppmanat till utrotandet av Israel och det judiska folket. I december 2023 avslöjade Document då Greta Thunberg i en demonstration utanför Israels ambassad i Stockholm då hon skanderade om att det judiska folket ska utrotas.