×

Nyheter

Förra veckan avslöjade Expressen att en kriminalreporter på Dagens Nyheter har överfört 150 000 kronor till en knarkkurir kopplad till Foxtrotnätverket. Nu har polisen inlett en förundersökning där journalisten utreds för misstänkt penningtvätt. Journalisten är avstängd från sin tjänst i väntan på en internutredning.

Kriminalreportern, som bevakat bland annat gängbrottslighet, överförde pengarna till en kvinna som nyligen dömdes till fem års fängelse för sin roll som knarkkurir åt Foxtrotnätverket. Överföringen ägde rum den 6 april förra året, och som ändamål för transaktionen angav journalisten ”renovering”. I ett sms till Expressen hävdar reportern att pengarna var avsedda för en renovering som aldrig blev av och att han blev lurad. Polisen har dock inte funnit några bevis för att någon renovering ägt rum.

Utredningen visar att pengarna i stället har använts till att betala andras skulder och större summor har gått till spelbolag. Förundersökningen om misstänkt penningtvättsbrott inleddes i torsdags, och polisen har ännu inte hållit något förhör med journalisten. Förundersökningsledaren Sabina Eklund uppger att de kommer att vidta sedvanliga utredningsåtgärder och arbeta aktivt med ärendet, men kan inte ge fler detaljer på grund av förundersökningssekretess.

Expressens avslöjande kom som en överraskning för journalistens arbetsgivare, som har pratat med reportern och fått en förklaring som nu undersöks närmare. Samtidigt har kriminalreportern tagits ur tjänst. Expressen har sökt journalisten för en kommentar.