×

Nyheter

Sara Waldenfors (S): Brudöverlämning är en gammal symbol för att fadern är garant för dotterns oskuld. Nu vill den socialdemokratiske prästen förbjuda brudöverlämning, rapporterar Dagen.

Prästen och S-politikern Sara Waldenfors har lämnat in en motion till kyrkomötet där hon föreslår att fäder inte längre ska få leda sina döttrar till altaret vid kyrkobröllop. Waldenfors menar att denna tradition speglar en syn på människor som kan liknas vid tvångsäktenskap och oskuldskrav, fenomen som hon menar förekommer både i utvecklingsländer och i vissa invandrade kulturer i Sverige.

Många ser dock inte denna tradition som kvinnoförtryckande. Ett känt exempel är när kung Carl XVI Gustaf ledde kronprinsessan Victoria till altaret 2010 vid hennes bröllop med Daniel i Storkyrkan, ett evenemang som fick stor medial uppmärksamhet.

Bland vanliga svenskar som gift sig i kyrkan, eller planerar att göra det, möter Waldenfors förslag på stark kritik. De anser inte att fäders roll i bröllopet skulle försvåra Svenska kyrkans arbete mot tvångs- och barnäktenskap internationellt.

Tidningen Dagen, som rapporterat om Waldenfors motion, har intervjuat kvinnor som valt denna tradition vid sina bröllop. De känner inte igen sig i beskrivningen att det skulle vara uttryck för en negativ människosyn eller jämförbart med tvångsäktenskap.

– Det känns märkligt att förbjuda det. Man borde få välja själv. För oss var det viktigt, säger Elise Ralston Samuelson, som har brittiska rötter där denna sed är mer vanlig.

Dagen har också pratat med präster i olika församlingar, och få av dem stödjer förbudet. De flesta menar att paren själva ska få tolka traditionen och att ett förbud skulle tvinga alla att se på det som Waldenfors gör, trots att upp emot hälften av alla som gifter sig föredrar traditionen, även om siffran varierar mellan församlingarna.

En präst, Helen Olsson, säger till Dagen att Waldenfors försöker återuppliva en fråga som redan var uppe för 20-30 år sedan utan att få gehör. Det finns en bred enighet om att valfriheten bör bevaras.

En annan präst, Leif Nordlander, anser att ytterligare vänsterpolitisering av kyrkan kan leda till att fler lämnar Svenska kyrkan, som redan tappar medlemmar i hög takt.

– Det kan få negativa konsekvenser för om medlemmar vill stanna kvar i kyrkan. Vi behöver inte ge folk fler skäl att lämna, säger han.