Nyheter

Invandrare står för en stor del av misshandelsfallen bland ungdomar i Sverige, enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Brå rapporterar att sex av tio gärningspersoner mellan 15 och 17 år, som misstänktes för misshandel mellan 2018 och 2022, antingen var födda utomlands eller hade två utrikesfödda föräldrar. Denna grupp utgör dock endast 20 procent av befolkningen, vilket innebär att ungdomar med utländsk bakgrund är ”kraftigt överrepresenterade bland de som misstänks för misshandel”.

Det är framför allt pojkar som både begår och blir offer för misshandel, men våld utfört av flickor lyfts fram som ett nytt problemområde. Andelen rån utförda av flickor fördubblades till exempel mellan 2015 och 2019.

Våldet bland ungdomar minskade under 2010-talet jämfört med 2000-talet, men har ökat igen under 2020-talet. Än så länge är nivån dock lägre än för ett par decennier sedan. Det finns indikationer på ett ökande antal personrån, samt att mer våld används vid dessa rån än tidigare.

Brå-rapporten är en kortanalys som syftar till att ge en ”deskriptiv helhetsbild av misshandelsbrott bland ungdomar utifrån befintliga datakällor”. Brå har bland annat använt enkäter och kriminalstatistik för att sammanställa sina siffror.