Nyheter

Säkerhetssituationen i Libanon har länge varit instabil och försämrades nyligen ytterligare när Israel genomförde en offensiv mot mål i Beirut som tillhör Hizbollah, en terrororganisation som använder staden som bas för attacker mot Israel.

Trots detta har upp till 10 000 svenskar rest till Libanon. Nu uppmanas svenskar i Libanon att lämna landet – på arabiska – av utrikesminister Billström att lämna Libanon och återvända till Sverige.

Utrikesdepartementet har sedan oktober förra året starkt avrått från resor till Libanon. Trots denna varning och det försämrade säkerhetsläget, beräknas fortfarande så många som 10 000 svenskar befinna sig i landet.

Utrikesminister Tobias Billström (M) uppmanar nu människor på den sociala plattformen X att genast lämna Libanon på grund av oroligheterna.

I den uppmaningen ingår information om att man i ett senare skede om en fullständig krigs- eller nödsituation uppstår inte kan komma och begära att bli evakuerad av Sverige – något som är väldigt vanligt.

– Vi upprepar tidigare varning: reser man till Libanon trots UD:s tydliga avrådan kan man inte förvänta sig att få hjälp av Sverige i en nödsituation”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar till TT.