Nyheter

Tre sprängdåd på tre dygn skakade Sverige i höstas – nu ställs åtta personer inför rätta för brotten. I Fullerö, Uppsala, blev 24-åriga Soha Saad så allvarligt skadad att hon avled.

Sprängdåden inträffade i slutet av september förra året, först i Hässelby, sedan i Linköping morgonen därpå, och tidigt den 28 september i Fullerö utanför Uppsala, där Soha Saad miste livet.

– Vi ser en tydlig koppling mellan de tre sprängningarna och en konflikt inom Foxtrot-nätverket, sa Thomas Bälter, senior åklagare, vid pressträffen om åtalet.

Åtta män har nu åtalats för de tre sprängningarna. Två av dem misstänks vara delaktiga i samtliga tre incidenter. Åtalspunkterna inkluderar mord, mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En av de åtalade, född 2004, greps i oktober i en taxi på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. I bilens bagageutrymme hittades 25 kilo dynamit, sprängkapslar och stubintråd. Vid en husrannsakan hos mannen hittades även en ”mordmanual”.

En viktig faktor i utredningen har varit tillgången till flera mobiltelefoner där polisen kunnat se konversationer med instruktioner till gärningsmännen. I en av telefonerna fanns också bilder på bomben som användes vid sprängningen i Fullerö – en mikrovågsugn fylld med sprängmedel.

Sprängladdningarna i Hässelby och Linköping bestod av så kallade kastrullbomber, enligt åklagarna.

Thomas Bälter beskriver bomben som exploderade i Fullerö som ”enormt kraftig”. Efter att vittnen sett en vit bil lämna platsen efter explosionen, kunde polisen kort därefter gripa två män i en vit bil – födda 1990 och 2001. Dessa män, tillsammans med ytterligare en person, är åtalade för inblandning i sprängningen i Fullerö.