Nyheter

Det värsta våldet under upploppen efter morden på tre små flickor i Southport bör betraktas som terrorism, säger Storbritanniens tidigare antiterrorchef Neil Basu.

Mobben som satte eld på migranthotellet i Rotherham borde fängslas på livstid, säger han till The Guardian.

Basu, som var chef för kampen mot terrorism från 2018 till 2021, påpekar att demonstranterna satte eld på Holiday Express-hotellet i den nordengelska staden medan det fanns människor inne i byggnaden.

Några maskerade upprorsmakare kastade träbitar, flaskor och stolar och sprejade med brandsläckare mot poliserna, varav 12 skadades. […]

”Att försöka sätta eld på en byggnad med människor i som ni har gjort det klart att ni avskyr är ett våldsdåd mot människor och egendom med ett rasistiskt motiv avsett att skrämma en del av befolkningen – vare sig det är muslimer eller asylsökande”, sa han.

”Det passar inte bara in på definitionen av terrorism, det är terrorism. Det är inget mindre än ett försök till en modern lynchning, och de som gjorde det borde dömas till livstids fängelse, inte fem år för våldsamt oordning.”

Brittiska myndigheter var noga med att inte definiera morden på Bebe King, Elsie Dot Stancombe och Alice Dasilva Aguiar i Southport förra veckan som terrorism.

Efter morden i Southport har Storbritanniens premiärminister Keir Starmer kritiserats hårt för dubbelmoral i sin inställning till våld i det offentliga rummet.