×

Ur flödet/i korthet

Flera medier i Europa befarar att upploppen i Storbritannien kommer att sprida sig.

Franska Le Monde, spanska El Pais och svenska Aftonbladet samt den italienska tidningen La Stampa följer manuset och beskriver rebellerna som en blandning av ”extremister och huliganer”. Vi vet redan att norska medier gör detsamma.

Varför exploderade inte anti-invandringsupploppen först i Frankrike eller Tyskland? Det är en intressant fråga.

En del av bevakningen har varit ytlig, skriver Gavin Mortimer i The Spectator. Han citerar en ledare i Le Monde:

De nuvarande kravallerna väcker den smärtsamma frågan om extremhögerns underskattade inflytande i Storbritannien, i ett land som gillar att påminna om sina traditioner av politisk måttfullhet och sitt förflutna som motståndare till nazismen.

Tyska tabloidtidningen Bild är ärligare, och ställer frågan: ”Kan något sådant här också hända här?” Flera så kallade experter höll med.

Felix Neumann, som forskar om extremism, förklarade att det finns ett antal högerextrema organisationer i Tyskland som är fulla av arga unga män som ”definitivt har en förmåga att mobilisera”.

Thorsten Frei, parlamentsledamot för center-högerpartiet CDU, sa att upploppen i Storbritannien borde ses som en ”varning” till Tyskland.

– Även här i landet måste vi notera att migrationspolitiken förkastas av delar av befolkningen och bidrar till att stärka populistiska ambitioner.

Varken Frei eller Neumann verkar ha energin eller förmågan att försöka förstå varför européer alltmer motsätter sig migrationspolitiken. Förstår de inte att européer också vill bo i ett land de känner igen? Att de vill att barn och kvinnor ska kunna gå en promenad i stan – eller fram och tillbaka till skolan – i trygghet? Eller att familjer är trötta på att finansiera sin egen undergång över skattesedeln?

Psykologen Ahmad Mansour sa att Tyskland måste ta tag i åsikterna hos några av sina medborgare. Men han understryker också att politiken måste förändras.

– Begränsning av migration, utvisning av brottslingar, gränskontroller och bättre integration samt att ta befolkningens rädsla på allvar.

Det har varit förvånansvärt få reaktioner från Europas politiska klass. Högerpolitiker som Geert Wilders i Nederländerna, Jordan Bardella i Frankrike och Italiens Matteo Salvini har inte kommenterat kravallerna i sociala medier.

De och deras kamrater njuter av solen och OS, och laddar batterierna innan de återvänder till kontoret senare denna månad. Men Europas politiska klass följer nervöst händelserna i England och granskar sina egna samhällen. Kan det hända här?

Varför England? Varför exploderade inte anti-invandringsupploppen först i Frankrike eller Tyskland? Sveket efter Brexit kan vara en förklaring, eftersom invandringen var en viktig faktor i den brittiska omröstningen. Men på grund av värdelösa politiker exploderade massinvandringen ändå.

Dessutom, som den italienska tidningen La Stampa har föreslagit, Englands ”hooligan-element”.

Italienarna har inte glömt att 39 Juventus-fans dog under Europacupfinalen i Heysel 1985.

Detta kallades ”den engelska sjukdomen”, och spreds genom flera länder i Europa.

En del av bråkmakarna i England passar nog in på beskrivningen av ”extremhöger”, men många av dem är rena fritidsrebeller och huliganer. Oron för Europa är dock att denna nya ”engelska sjukdomen” återigen kommer att spridas över kontinenten.

Jag såg Heysel-tragedin live på TV, men vi insåg inte omfattningen av tragedin, som inträffade före matchstart, förrän efter matchen. För att spelet spelades.

Juventus vann med 1-0 efter att Polens Zbigniew Boniek fått en straff efter att ha blivit fälld cirka en meter utanför straffområdet. Michel Platini gjorde mål, men efteråt minns vi bara tragedin.

Nästan 20 år senare bad Liverpool-supportern Juventus om ursäkt och efterlyste vänskap.


The Kop visade uttrycket amicizia (vänskap) under kvartsfinalen i Champions League 2004-05. Foto: Phillip Chambers/ CC BY-SA 3.0/ Wikimedia

Det är också troligt att dagens rebeller inte kommer att vinna. Brittiska medier och politiker verkar fast beslutna att ersätta sin egen befolkning. Hela Västeuropa följer efter.

Enligt The Telegraph väntas demonstrationer på över 100 platser idag, och ett 30-tal motdemonstrationer. Riksdagsledamöter uppmuntras att arbeta hemifrån. De bor trots allt för det mesta i relativt säkra områden.

Sir Lindsay Hoyle, talmannen för underhuset, har skrivit till alla parlamentsledamöter och uppmanat dem att hålla sig borta från jobbet om de fruktar att de kan bli utsatta för demonstranter.

Fyratusen kravallpoliser har kallats in, med ytterligare tvåtusen i reserv.