Nyheter

Vänskapskorruption är ett omfattande problem inom Polismyndigheten. Det larmar polisen och forskaren Stefan Holgersson om i en ny rapport. Holgersson har påtalat problemen för polisledningen, som tycks ointresserad av att göra något åt problemen, skriver Samnytt.

I början av december 2022 är skandalen kring Linda Staaf en central nyhet i medierna. Staaf, som saknar polisutbildning och erfarenhet av polisarbete, har trots detta avancerat till en hög position inom polisen, något som kopplas till en påstådd sexuell relation med dåvarande biträdande rikspolischefen Mats Löfving.

Avslöjandet har till stor del möjliggjorts av polisforskaren Stefan Holgersson, som sedan juni 2021 har samlat in material för att undersöka processen kring Staafs utnämning till chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen (Noa).

Under hela denna period har Polismyndigheten försvårat Holgerssons granskning genom att försöka förhindra att han får tillgång till de allmänna handlingar han efterfrågat.

Utnämningen av Linda Staaf till polischef är inte det enda exemplet på så kallad vänskapskorruption inom Polismyndigheten. Detta fenomen innebär att anställda får fördelar på grund av släktskap, vänskapsband eller intima relationer med chefer, eller tvärtom, bestraffas för att de vågat ifrågasätta missförhållanden.

Stefan Holgersson, som både är polis och forskare vid Linköpings universitet, har under de senaste åren dokumenterat ett stort antal liknande fall. Han har samlat bevis för hundratals incidenter där polisanställda har gynnats eller missgynnats baserat på personliga relationer eller på grund av att de hamnat i konflikt med ledningen.

– Jag har fått information om dessa fall från personer inom polisen, säger Holgersson till Samnytt, och tillägger:

– Men jag har också sett till att verifiera dessa uppgifter genom att begära ut dokumentation för att kontrollera deras trovärdighet. Det händer ibland att människor upplever sig felbehandlade, även om så inte är fallet.

Holgersson påpekar att vänskapskorruption ofta förbises som en form av korruption. Många associerar termen med poliser som samarbetar med kriminella eller ljuger i rätten för att skydda en kollega.

Att tillsättningar sker på grund av personliga band snarare än meriter får dock allvarliga konsekvenser och underminerar förtroendet för organisationen, menar han.

– Och det verkar inte finnas någon vilja att åtgärda detta problem, säger Holgersson.

Han överlämnade sin rapport till polisledningen redan i april, och efter att ha gett dem tid att agera, publicerade han den för allmänheten under sommaren.

Läs hela intervjun hos Samnytt.