Nyheter

Svensk och dansk polis har sedan lång tid haft ett nära och gott samarbete för att bekämpa olika typer av gränsöverskridande brott. Nu fördjupas samarbetet genom att dansk polis kommer att stationeras i Malmö och svensk polis i Köpenhamn.

De senaste månaderna har ett 15-tal personer gripits av dansk eller svensk polis misstänkta för våldshändelser i Danmark. Bara den senaste veckan har flera personer gripits i både Danmark och Sverige. Sedan tidigare är det bestämt att dansk polis kommer att ha personal på Nationella operativa avdelningen i Stockholm. Nu inleds ytterligare ett samarbete mot den grova organiserade brottsligheten. Idag blev de sista detaljerna kring samarbetet klara.

– Vi har kommit överens om att ett antal danska poliser ska jobba i Polisregion Syd. De ska jobba tillsammans med oss när det gäller lägesbilder och snabbare reaktionskedjor i det proaktiva arbetet, säger Stefan Sintéus, kommenderingschef i arbetet mot den organiserade brottsligheten i Polisregion Syd.

I det förtätade samarbetet ingår också att svenska poliser kommer att stationeras hos den danska polisen i Köpenhamn. Just nu pågår arbetet med att rekrytera poliser som ska stationeras i Danmark. De kommer att vara på plats i närtid, berättar Stefan Sintéus.
– Vi har alltid haft ett väldigt bra samarbete med Danmark men nu tar vi ytterligare ett steg och kan jobba mer med det proaktiva perspektivet och hastigheten.

Att ett förtätat samarbete behövs har blivit ännu tydligare den senaste tiden. Det handlar om att den grova organiserade brottsligheten blir allt mer gränslös geografiskt. Unga personer som ofta är ostraffade åtar sig uppdrag i våra grannländer.

– Brottsuppdragen läggs ofta ut på sociala medier. Och när en ung utförare, ofta sårbar, antar ett uppdrag går det ofta väldigt fort. Man kan förflytta sig från södra Sverige till Köpenhamn på en halvtimme. Och det måste vi kunna stävja. Här måste vi och våra danska kollegor ha en gemensam lägesbild och kunna agera snabbt, säger Stefan Sintéus.

Att både svensk och dansk polis nu får ännu bättre möjligheter att bekämpa den grova organiserade brottsligheten är avgörande, berättar Sintéus. Den senaste utvecklingen beror inte på att svenska gäng är i konflikt med danska. Det handlar om att svenska ungdomar accepterar brottsuppdrag från grovt kriminella i Danmark.

– Därför känns det väldigt bra att vi har fått det här samarbetet i hamn.