Kommentarer

Därefter vandrade han från stad till stad och från by till by och förkunnade budskapet om Guds rike. Med honom följde de tolv och några kvinnor som hade blivit botade från onda andar och från sjukdomar: Maria, hon från Magdala, som sju demoner hade farit ut ur, Johanna, hustru till Herodes förvaltare Kusas, Susanna och många andra, som alla hjälpte dem med sina tillgångar.

Luk 8:1-3

Förra året svävade författaren Roy Jacobsen mellan liv och död och i en intervju publicerad av tidningen Dagen säger han att det inte förde honom närmare Gud, men han har en stor känsla för Jesus.

Han vill slå ett slag för Jesus och Bibeln och säger bland annat:

Han vinner trots allt över Mohammed. Det råder det ingen tvekan om.

Författaren säger att det är islams stora tragedi att de inte har ”en sån kille” som Jesus.

Den stora frågan är hur det är möjligt att det tidigare kristna Väst verkar föredra islam framför kristendomen. För det handlar inte bara om att islam inte ”har en kille som Jesus”, det saknar allt som skapar en civilisation med människovärdet i centrum: En Gud som älskar människan.

Jesus är inte bara en ”speciell kille” som Roy Jacobsen tror, ​​han är Gud själv, och när han bland annat ger kvinnor en sådan position som dagens text vittnar om är det ett revolutionerande ögonblick i kvinnohistorien. Och det är tragiskt enkelt att se motsatta tendenser i vår egen tid. Ett samhälle som förkastar Kristus som Gud, men föredrar islam, förstör också kvinnors ställning och säkerhet. Vi har sett det under de olympiska spelen, och vi ser det dagligen där islam får en dominerande ställning. Kvinnor förlorar den frihet de har tagit för givet.

Den välkände religionssociologen Rodney Stark skriver i sitt välkända verk The Triumph of Christianity att en viktig orsak till kristendomens framväxt var dess positiva betydelse för kvinnor. Han lyfter fram Paulus erkännande av kvinnors arbete i församlingarna, ofta som diakoner, och att kvinnor attraherades av den kristna tron ​​eftersom den erbjöd ett liv som var överlägset den samtida kulturens möjligheter. Det fanns ingen annan kultur som predikade jämställdhet mellan män och kvinnor som kristendomen gjorde.

En annan viktig aspekt av kristendomen var dess betoning av trohet inom äktenskapet, en plikt som gällde både kvinnor och män. Detta var ovanligt under antiken. Kristendomen betonade äktenskapet som ett sakrament, vilket gjorde att skilsmässa inte längre var en enkel lösning för män som ville ha en ny fru. Samtidigt fick kvinnan rätt att säga nej till äktenskap, och den ökade respekten för individens rätt att välja ledde till att kvinnan inte längre giftes bort när hon bara var ett barn.

Kristendomens förkunnelse om livets okränkbarhet och jämställdhet mellan könen ledde också till ett slut på dödandet av nyfödda flickor. Professorn i idéhistoria, Trond Berg Eriksen, skriver i verket Roma att om hustrun i antikens Rom visade sig otrogen mot sin man hade fadern rätt att döda henne, medan den bedragne mannen hade rätt att döda hustruns älskare. Fadern styrde obegränsat över familjen, och särskilt över barnen. Familjerna var tvungna att ta hand om alla manliga barn på grund av statens militära behov, och därför behöll fadern oftast bara en dotter, nämligen den äldsta. De andra dödades.

Kristendomens betydelse för kvinnors rätt till såväl arv som till rätten att välja make utmanades dock i övergången från medeltiden till det vi kallar den moderna världen. Trond Berg Eriksen skriver att kvinnor under medeltiden ärvde och fick tillbaka egendom vid dödsfall eller skilsmässa, men att mannen sedan tog över den gemensamma egendomen. Kvinnorna miste sina egna namn i äktenskapet först omkring år 1600 i Europa. Samtidigt berövades de rätten att förfoga över sin egen egendom och på 1800-talet spelade kvinnor i Frankrike, Italien och Spanien ingen som helst roll i det offentliga livet.

Kvinnan gick alltså från antikens mörker till medeltidens ljus och sedan tillbaka till upplysningstidens mörker.

I vår egen tid är förfallet ännu värre. Vi avlägsnar inte bara kvinnans rätt till skydd från män, vi hyllar också islam där kvinnan inte är något annat än en slav, vi avskaffar kön som en meningsbärande kategori och låter män möta kvinnor i boxningsringen.

Vi ser att där Treenighetens Gud förlorar sin relevans, blir makten lagens utgångspunkt, och då går människovärdet förlorat. Historien har visat oss att det finns anledning att tro att situationen bara kommer att förbättras när vi återigen förstår att Jesus Kristus inte bara är ”en sån kille”, utan Gud själv.