Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, föreslår i en debattartikel i Dagens Nyheter att Sverige bör införa ett gendarmeri för att hantera upplopp. Han presenterar tre konkreta förslag för att öka säkerheten i landet.
Lindgren argumenterar att den senaste våldsvågen och den ökande gängkriminaliteten till stor del är ett resultat av tidigare misslyckanden i kriminalpolitiken. Enligt honom har politiken, oavsett vilken regering som suttit vid makten, ofta varit för enkelspårig och undvikit att ta itu med problemens komplexitet.
Han påpekar att dagens lagstiftning är föråldrad och fortfarande präglas av ideal från 1970-talet. Trots att nya verktyg för polis och åklagare har utvecklats, är den övergripande organisationen och strukturen fortfarande otidsenlig och ineffektiv.
För att vända utvecklingen föreslår Lindgren tre huvudsakliga åtgärder. Först och främst efterlyser han en förbättrad styrning och ledning av regeringens brottsbekämpande insatser. Därefter föreslår han att en kommunal polis inrättas för att stärka förtroendet och legitimiteten på lokal nivå. Slutligen vill han se ett gendarmeri som kan mobiliseras vid upplopp och större händelser, samt en förstärkning av kommunernas säkerhetsorganisation, inklusive ett mer professionellt brottsförebyggande arbete och bättre stöd till brottsoffer.