”Tänk efter före”, löd en uppmaning från den brittiska regeringen som publicerades på X i torsdags, som också länkade till ett inlägg från Crown Prosecution Service med samma budskap i något mer detalj:
Tänk efter innan du publicerar 📲✋ Innehåll som uppmanar till våld eller hat är inte bara skadligt – det kan också vara olagligt
.
Åklagare tar våld på nätet på allvar och kommer att åtala när de rättsliga kriterierna är uppfyllda. Påminn dina nära och kära om att de måste dela med sig på ett ansvarsfullt sätt, annars kan det få konsekvenser.
Tänk efter innan du postar. https://t.co/sgqCErb4AC
– GOV.UK (@GOVUK) 8 augusti 2024
Sedan tillkännagivandet har X-publiken nästan enhälligt reagerat negativt på förmaningen. Vissa pekar på USA:s självständighetskrig mot de engelska ”rödrockarna”, som de amerikanska grundlagsfäderna motiverade med Englands maktmissbruk – vilket i dagens version får vissa att tänka på Nordkorea:
En X-användare uppmanar till att störta den brittiska regeringen med alla nödvändiga medel:
En annan föreslår att segern över Nazityskland i andra världskriget nu verkar bortkastad, ytterligare en annan att den brittiska regeringen själv är skyldig till att vara hatfull:
Den brittiska regeringen stämplas som avskyvärd, motbjudande och förrädisk:
Vissa påpekar att premiärministern själv borde åtalas för landsförräderi:
En undertecknare tycker att regeringen borde bekämpa verklig brottslighet i stället:
En jämförelse görs med Kinas sociala kreditsystem:
Storbritannien har historiskt sett varit ett kraftcentrum för yttrandefrihet.
Poeten John Milton förespråkade yttrandefrihet i princip i sin pamflett ”Areopagitica” så tidigt som 1644, och filosofen John Stuart Mill behandlade ämnet på djupet i sin essä ”On Liberty” 1859.
I artikeln ”The Freedom of the Press” från 1945, som George Orwell tänkte sig som ett förord till ”Animal Farm”, säger den engelske författaren: ”Om frihet betyder något alls, så är det rätten att berätta för människor vad de inte vill höra.”