×

Nyheter

Ett år har nu passerat sedan hotnivån mot Sverige höjdes, och enligt justitieminister Gunnar Strömmer är hotbilden fortfarande kvar men har förändrats något. Vid en pressträff på onsdagseftermiddagen konstaterade han.

– Sverige är inte längre lika mycket i centrum som förra året, säger statsrådet och hänvisar till den intensiva propagandan mot Sverige i samband med koranbränningarna, vilket gjorde Sverige till ett mål för islamistisk terror.

Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen (Säpo), meddelar att hotnivån förblir oförändrad på fyra på den femgradiga skalan.

– Det är för närvarande inte aktuellt att vare sig sänka eller höja hotnivån, säger han.

Säpo-chefen tillägger att hoten även kvarstår från andra länder, med Ryssland som ett särskilt fokus.

Samtidigt fortsätter det grova våldet att prägla Sverige. Johan Olsson, chef för Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten, beskriver att landet befinner sig i en ”intensiv period” med skjutningar och sprängningar. Han lyfter fram att polisen har lyckats förhindra flera hundra våldsdåd under de senaste två åren.

– Under 2023 och 2024 bedömer vi att vi har avvärjt 200 våldsdåd, säger han.

På senare tid har svenska individer även rekryterats för att utföra våldsdåd i Danmark, vilket har lett till att den danska regeringen ställer krav på att Sverige agerar. Trots detta försäkrar Gunnar Strömmer att relationerna mellan Sverige och Danmark förblir starka.

– Sverige och Danmark har ett nära samarbete. Vi ser danska kriminella nätverk som rekryterar i Sverige, vilket tydligt visar att vi delar ett gemensamt intresse och ansvar för att vända den här utvecklingen, säger han.

Strömmer betonar också att regeringen för närvarande arbetar med att omforma politiken för att vända den negativa trenden.