Nyheter

USA har, från och med idag, rätt att placera ut kärnvapen i Sverige och att inleda anfall mot Ryssland från svenskt territorium.

Idag träder nämigen det så kallade DCA-avtalet i kraft, som ger USA tillträde till 17 militära baser i Sverige och rätt att placera amerikanska kärnvapen på svensk mark – utan att den svenska regeringen behöver informeras.

Sverige och USA undertecknades den 5 december 2023 ett så kallat DCA, Defence Cooperation Agreement, som reglerar bland annat frågor som de amerikanska styrkornas rättsliga status, tillgång till baseringsområden samt förhandslagring av materiel i Sverige. Regeringen krävde då inte en formulering som garanterade att amerikanska kärnvapen inte skulle placeras i Sverige, en friskrivning som bland annat Norge har.

Försvarsminister Pål Jonsson menade under torsdagens pressträff att avtalet är ”en hörnsten för försvaret i norra Europa”, men kritiken är samtidigt stark.

– Det här skapar ett direkt hot mot alla svenskar, säger diplomaten Rolf Ekéus till Expressen.

En annan stark kritiker mot avtalet är Douglas Macgregor, pensionerad amerikansk arméöverste, regeringstjänsteman, författare, konsult och politisk kommentator. Han har tidigare kallat DCA-avtalet för ”ett mycket farligt avtal för Sverige”, och liknat det vid de avtal som Tyskland och Japan tvingades underteckna efter att ha förlorat andra världskriget. Macgregor har betonat att avtalets formuleringar inte ger Sverige någon möjlighet att kontrollera eller begränsa amerikanska kärnvapen i Sverige.

Er nation är nu i grund och botten gisslan inför vad USA gör eller inte gör mot nästan vilken fiende som helst, inte bara Ryssland, utan potentiellt vilken motståndare som helst, säger Douglas Macgregor i en text publicerad i Blueshift News.

Om ni läser [DCA-avtalet] noggrant, [sägs det] att vi har fri tillgång till samtliga 17 militärbaser. Det finns inget där som hindrar oss från att ta in kärnvapen eller något annat avancerat vapensystem som vi kan utveckla.

Under tiden kan Sverige användas som avfyrningsramp för attacker mot Ryssland eller mot vilken nation som helst som USA hamnar i konflikt med.

Under torsdagens pressträff meddelades även att Sverige vill utöka stödet till Ukraina ytterligare, genom att förlägga vapenproduktion inom Ukrainas gränser. På så sätt hoppas man dels kunna bidra mer effektivt med vapen, dels nå en större kontroll över vapenleveranserna än man nu har.  Försvarets materielverk (FMV) har nu fått i uppdrag att undersöka möjligheterna till svensk vapenproduktion i Ukraina.