Nyheter

En man har anmält Härryda kommun till Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter att ha blivit uppsagd efter sitt första arbetspass inom hemtjänsten, rapporter Härryda posten. Anledningen till uppsägningen var att mannen, med hänvisning till sin muslimska tro, vägrade skaka hand med sina kvinnliga kollegor.

Mannen förklarade att enligt hans religion får han endast skaka hand med kvinnor som är hans fru, dotter, syster eller svärmor. När två kvinnliga kollegor sträckte fram handen för att hälsa under hans första arbetsdag avböjde han därför båda gångerna, vilket ledde till en konfrontation med arbetsgivaren.

En chef på kommunen kallade snabbt till ett möte där mannen informerades om att han måste vara villig att skaka hand med kvinnor för att kunna behålla sitt jobb. När de inte kunde nå en överenskommelse, beslutade kommunen att avsluta hans anställning.

Härryda-Posten var först med att rapportera om händelsen, och ärendet utreds nu av DO. Kommunen har i sitt utlåtande till DO förnekat diskrimineringsanklagelserna och angett att beslutet att avsluta mannens anställning delvis baserades på att kvinnliga kollegor kände sig kränkta och särbehandlade. Kommunen uttryckte också oro för att mannens vägran att skaka hand skulle kunna påverka hans förmåga att utföra sina arbetsuppgifter, särskilt i situationer som kräver fysisk kontakt med andra arbetstagare eller brukare.

DO har ännu inte fattat något beslut i ärendet, och Anders Pettersson, personalchef på Härryda kommun, avböjde att kommentera ytterligare på grund av den pågående utredningen.