×

Nyheter

Det första fallet av mpox klad I har upptäckts i Sverige, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en gemensam pressträff. Patienten, som smittades i Afrika, sökte vård i Region Stockholm. Enligt Folkhälsomyndighetens vikarierande generaldirektör Olivia Wigzell är detta det första fallet av klad I som diagnostiserats utanför Afrika.

Den nya varianten tros vara både allvarligare och mer smittsam än den tidigare identifierade klad IIb, som tidigare registrerats i Sverige. Statsepidemiolog Magnus Gisslén betonade allvaret i situationen och underströk vikten av smittskyddsåtgärder som isolering och kontaktspårning.

Under torsdagen beslutade WHO att klassificera mpox som ett internationellt hot mot folkhälsan, vilket innebär att samordnade insatser behövs för att begränsa smittspridningen. Utbrottet, som främst drabbat Demokratiska republiken Kongo, har resulterat i cirka 2 600 bekräftade fall och 500 dödsfall hittills i år.

Socialminister Jakob Forssmed försäkrade att Sverige har både vaccin och antivirala läkemedel i beredskap. Trots osäkerheter kring smittsamheten, bedöms risken för spridning i Sverige för närvarande som låg. Forssmed betonade också att till skillnad från covid-19, finns det ett vaccin mot mpox, vilket ger bättre förutsättningar att hantera situationen.

Det här är mpox
Mpox, som tidigare kallades apkoppor, är en infektionssjukdom orsakad av ett virus som kan överföras mellan djur och människa. Viruset kan även överföras mellan människor.

Viruset upptäcktes först hos apor, där av det tidigare namnet.

Sedan 2022 sprids mpox för första gången i större utsträckning utanför Afrika i ett globalt utbrott.

Smittan har spridits främst via sexuella kontakter mellan män. Det har också förekommit ett mindre antal fall med indirekt spridning, såsom via sängkläder, handdukar och sexleksaker.

Vanliga symtom är blåsor, feber, problem med avföring och urinering, svullna lymfkörtlar samt värk i huvud och muskler.

Det finns ett vaccin som skyddar bra mot mpox. För den som drabbats av sjukdomen finns också behandling.

Källa: Folkhälsomyndigheten