Nyheter

Narkotikahandeln i Haparanda har sett en markant ökning, och polisen varnar för att kriminella nätverk nu lockas till området för att smuggla droger över gränsen till Finland. Samtidigt uttrycks oro över det växande missbruket bland unga och risken för att de rekryteras av dessa nätverk.

På senare år har etablerade kriminella grupper börjat utnyttja gränspassagen mellan Haparanda och Torneå i Finland för att smuggla narkotika. Enligt en rapport från Ekot på Sveriges Radio kan priserna i Finland vara dubbelt så höga som i Sverige, vilket gör det till en attraktiv marknad för smugglarna, skriver Sveriges Radio.

– Vi ser att kriminella nätverk i Sverige expanderar och börjar använda rutter norrut som tidigare inte varit lika frekventa. Vi har observerat att både Foxtrot-nätverket och Dalennätverket har kopplingar hit, säger Ulf Wallin, gruppchef vid polisen i Haparanda, till Sveriges Radio.

Gränsen mellan Haparanda och Torneå är den enda landbaserade övergången till Finland, vilket gör den särskilt attraktiv för smuggling. Drogerna lagras ofta i Haparanda innan de förs över i mindre mängder till Torneå. Men en del av narkotikan stannar kvar i Haparanda, vilket enligt polisen gör den mer tillgänglig för unga i området.

– Att narkotikamängden i Haparanda har ökat är obestridligt, säger Wallin, som ser en oroande utveckling där unga riskerar att dras in i de kriminella nätverkens verksamheter.

Han påpekar också att den socioekonomiska situationen i Haparanda är långt ifrån idealisk, vilket ökar risken för att unga hamnar i gängens rekryteringsfälla.