Nyheter

Trots att Malmö stad varje år räddas ekonomiskt genom mångmiljardbidrag från skattebetalare i övriga Sverige, fortsätter stadens politiker att spendera.

Efter den rosa enhörningen för närmare miljonen, en klonad gran för häpnadsväckande 7,9 miljoner kronor och 205 kommunanställda kommunikatörer vars uppgift det är att, för den nätta lönekostnaden av 350 000 kronor per dag (!), motivera slöseriet, presenteras nu nästa satsning: Malmö stad ska uppföra ett ”antirasistiskt monument” i en park på Möllevången.

–  Vi erkänner att de här problemen finns, att det är ett samhällsproblem och monumentet är väl ett första steg i att göra upp med det som har varit men också blicka framåt, säger initiativtagaren Manal Masri till SVT Nyheter.

Genom monumentet, som ska bestå av ett stenblock som lyfts av hundratals bronsstavar, vill man ”skapa en plats som erkänner de rasistiska motiven bakom attackerna av Peter Mangs”. Mangs dömdes år 2013 till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök under åren 2003 till 2010, brott som i huvudsak riktats mot svarta, muslimska och romska Malmöbor.

–  Vi kände att vi behöver jobba med de här frågorna i det offentliga och vi tänker att det kan omdefiniera Malmös identitet från att ha varit en mångkulturell stad till att även kunna vara antirasistisk, fortsätter Masri.

Monumentet ska även bidra till att ”omdefiniera Malmös identitet” från en mångkulturell till en antirasistisk stad.

Malmö tog under 2023 emot 6,9 miljarder i kommunalt utjämningsbidrag från skattebetalare i övriga delar av Sverige. Bidraget utgör en femtedel av kommunens inkomster. Monumentet beräknas stå klart hösten 2025.