Nyheter

 

Motorvägen Interstate 80 utanför Sacramento i Kalifornien i USA fick stängas i 16 timmar efter det att en ellastbil börjat brinna, uppger Inside EV.

En lastbil av modellen Tesla Semi fattade eld strax efter klockan tre på måndagsmorgonen, lokal tid. Batteribranden visade sig svårsläckt, vilket orsakade ett trafikkaos när hela motorvägen fick stängas av i båda riktningarna under 16 timmar. Ett stort antal bilister blev fast i köerna medan räddningstjänst försökte släcka batteribranden och först vid 19.30 rullade trafiken som vanligt i båda riktningarna.

Orsaken till branden är fortfarande oklar, men flera elbilsbatteribränder har skapat rubriker den senaste tiden.

Tesla uppger att Semi har en räckvidd på över 60 mil och har en batterikapacitet på omkring 900 kWh, vilket är mer än tio gånger så mycket som en elbil.

Batteriet hos Tesla Semi motsvarar kapaciteten hos tio normala elbilar. Foto: Tesla, pressbild

Än så länge rullar det få eldrivna lastbilar på vägarna, men ”den gröna omställningen” kräver att även transporter ska ske med hjälp av eldrivna fordon och Tesla har levererat ett mindre antal lastbilar som nu testkörs bland annat för Pepsi. Tesla har även planer på att lansera Semi i Europa och man har redan börjar rekrytera personal.