Nyheter

Nästa vecka väntas dom i målet mot den 17-åring som åtalats för att ha utfört tre kontraktsmord i Stockholm. Under en rättspsykiatrisk undersökning, som DN har tagit del av, blev tonåringen plötsligt våldsam och attackerade en av medarbetarna genom att skallade denne.

Händelserna som ledde till åtal inträffade den 12 oktober förra året, när en 40-årig småbarnspappa sköts ihjäl i sin villa i Västberga. Inom ett dygn mördades två kvinnor, en mormor och en 20-årig fosterdotter, i en villa i Tullinge. Kort efter dessa händelser greps den då 16-årige pojken efter en biljakt på Huddingevägen, där polisen fann en kalasjnikov i bilens bagageutrymme, som tros ha använts vid skjutningarna.

Pojken, som nu är 17 år, åtalades i somras för mord i alla tre fallen, och rättegången inleddes i juni. Under rättegången uppstod frågan om han kunde ha begått brotten under påverkan av en allvarlig psykisk störning, vilket ledde till en paus i förhandlingarna och en rättspsykiatrisk undersökning.

Enligt undersökningen var pojken till en början lugn, men reagerade starkt när han blev tillfrågad om de brott han anklagas för. Han blev våldsam vid en kvällsfika och riktade dödshot mot personalen, vilket resulterade i att han fick spännas fast. Efter detta bedömde läkare att det inte fanns några tecken på allvarlig psykisk ohälsa, men undersökningen avbröts på grund av den höga risken för våld.

Bild: Polisen förundersökning

Den 30 juli kom Rättsmedicinalverket fram till att pojken inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det har tidigare antytts att han hade en lindrig intellektuell funktionsnedsättning, men den senaste undersökningen visar att han presterar genomsnittligt på ett begåvningstest. Utredningen beskriver dock hans uppväxt som problematisk och präglad av våld. Redan som 11-åring visade han aggressiva tendenser mot både skolkamrater och familjemedlemmar, och han har varit inblandad i många brottsliga aktiviteter.

Södertörns tingsrätt meddelar dom den 28 augusti, men har redan tidigare konstaterat att det finns stark bevisning mot den 17-årige pojken. Han sitter fortsatt häktad, och hans försvarare, Sabina Saidi, har avböjt att kommentera ärendet.