Nyheter

Norsk försvarsteknologi kommer att delas med Ukraina, vilket innebär att artilleripjäser som utvecklats av Nammo på Raufoss nu kommer att produceras i Ukraina.

Regeringen har beslutat att bidra med medel för att Nammo ska kunna överföra teknik och kompetens till en ukrainsk partner. Åtgärden finansieras genom Nansenprogrammet, enligt ett pressmeddelande.

Nammo har ingått ett avtal som gör det möjligt för ett ukrainskt försvarsföretag att få licens för att producera 155 millimeters artilleripjäser i Ukraina, enligt försvarsministeriet.

– Nammo vill nu dela med sig av sitt recept till Ukraina. Det innebär att de ukrainska styrkorna kan få snabbare leveranser”, säger försvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

–Nammo är stolta över att kunna dela med sig av teknik och expertis som kommer att bidra till att stärka Ukraina i dess försvarskamp, tillägger Nammos VD Morten Brandtzæg.

Artilleriammunitionen kommer att användas av ukrainska styrkor. Regeringen har beslutat att receptet på de norska artilleripjäserna ska delas med Ukraina.

–Ukraina har ett stort behov av artilleriammunition för att kunna stå emot det ryska angreppskriget. Den här regeringen har vidtagit flera åtgärder för att öka produktionen av artilleriammunition i Norge. Samtidigt inser vi vikten av att stärka ukrainarnas förmåga att producera modern artilleriammunition i Ukraina, säger statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

I mars öppnade den norska regeringen dörren för norska försvarsföretag att ansöka hos utrikesdepartementet om licens för att överföra teknologi till Ukraina.

Fotnot: Även Sveriges regering har deklarerat att man avser förlägga svensk vapenproduktion till Ukraina och Försvarets Materielverk (FMV) har fått i uppdrag att arbeta med frågan.