Nyheter

Flera unga svenskar som för närvarande är häktade i Danmark, misstänkta för att ha varit inblandade i den senaste tidens våldsdåd där, har tidigare varit föremål för insatser från svenska myndigheter. En granskning av Sveriges Radio Ekot, där 15 unga personer har kartlagts, visar att tio av dem är under 20 år och därmed kan omfattas av vård enligt lagen om vård av unga (LVU). Hälften av dessa ungdomar har redan fått sådana insatser, men trots det har de rekryterats av kriminella gäng.

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet, kommenterar till Ekot att detta är ett tydligt misslyckande för samhället. Han påpekar att socialtjänsten kanske saknar tillräckliga verktyg för att hantera dessa situationer, och att det kan vara svårt att nå ungdomarna när de redan har dragits in i den kriminella världen, vilket gör det svårare att hjälpa dem att bryta med den.

Fakta: Svenska ungdomar som begått brott i Danmark
Ålder: Flera av de häktade är under 20 år. Enligt en granskning är 10 av 15 kartlagda personer under 20 år gamla.

LVU (Lagen om vård av unga): Hälften av de unga misstänkta har varit föremål för tvångsvård enligt LVU i Sverige innan de begick brott i Danmark.

Rekrytering av kriminella gäng: Trots insatser från svenska myndigheter har ungdomarna rekryterats av kriminella gäng och deltagit i våldsdåd i Danmark.

Typ av brott: Ungdomarna är misstänkta för att ha varit inblandade i den senaste tidens våldsdåd i Danmark.