Nyheter

Antalet människor som lämnar Nya Zeeland är rekordhögt, särskilt stor är ökningen bland unga emigranter. Många bryr sig inte om att köpa returbiljetter.

Det skriver David Cohen i The Spectator. Cohen själv bor i Nya Zeeland.

– Siffrorna är ”absolut fenomenala”, säger Brad Olsen, ekonom på det Wellington-baserade företaget Infometrics.

Stats NZ rapporterar en aldrig tidigare skådad migrationsökning under januari till april 2024 på 56 500 medborgare. Olsen har ingen aning om vad det här kommer att kosta samhället ekonomiskt på lång sikt, men att så många flyttar ut, och en stor andel med många års arbetsliv framför sig, kommer sannolikt att slå hårt mot ekonomin.

Australien är den populäraste destinationen, men många åker även till Storbritannien.

En del av förklaringen till den stora utvandringen är ett uppdämt behov från covid-åren, då nästan ingen kunde lämna ”Fort New Zealand”, och ännu färre utomstående släpptes in, tror Cohen. Men det finns flera trender som gör att människor tappar lusten att fortsätta livet på önationen.

Den allvarliga brottsligheten ökar, sysselsättningsutsikterna är låga och av skäl som kan tillskrivas båda ser de centrala områdena i några av de största städerna just nu ut som om de har sett bättre dagar.

Det blev både stor emigration och kraftiga prisökningar medan Labourregeringen med Jacinda Ardern som premiärminister styrde. Labour sparkades ut senhösten 2023.

Officiellt nådde inflationen en topp för två år sedan (7,3 procent). Men de offentliga siffrorna matchar inte det man upplever i butikerna, precis som här.

Den höga skattenivån på alla varor gör att vin från Nya Zeeland är billigare i London än i Auckland.

Alla som emigrerar måste ersättas. Därför ökar invandringen kraftigt, från Filippinerna, Indien och Kina. Dessa är till stor del migrerande arbetstagare, men skapar också ekonomisk press. Stor bostadsbrist är ett problem. Detta kan också vara en anledning till att så många unga människor flyttar från sitt hemland Nya Zeeland.

Landets immigrationsminister, Erica Stanford, medgav att ankomsttrenden nu har nått en ”ohållbar” nivå och införde nyligen nya viseringsavgifter som hon tror kommer att dämpa entusiasmen.

New Zealand National Party tog över regeringsmakten i slutet av november. Partiet beskrivs som ett mittenparti. På sin hemsida lovar de sänkta skatter, återuppbyggnad av ekonomin, brottsbekämpning och förbättrad skola och sjukvård.

Om det bara är löften återstår att se. Man kan börja med att minska invandringen, locka de unga att stanna och sänka skatter och tullar. Detta bör vara möjligt.

Allt som behövs är politisk vilja.