Nyheter

Under 2023 och 2024 har polisen lyckats förhindra cirka 200 våldsdåd, varav ett 20-tal stoppades under juni och juli i år. Dessa inkluderar bland annat planerade skjutningar, sprängningar och brandattentat som avstyrts i sista stund.

Samtidigt har nästan 750 skjutningar och sprängningar ägt rum under samma period, enligt polisens statistik. Polismyndigheten uppger att omständigheterna kring de förhindrade brotten varierar. Ett förhindrat dåd innebär att polisen ingriper innan brottet hinner genomföras, medan ett avvärjt dåd sker när polisen ingriper precis innan ett brott ska begås.

Ett exempel på detta är när en ung person som tidigare varit inblandad i våldsbrott kontrollerades, och polisen fann både vapen och en mordplan i personens telefon. Ett annat fall är när våldsbrott upptäcktes genom att chattmeddelanden granskades.

Polisen har förbättrat sin förmåga att snabbt samla in, analysera och dela information för att upptäcka brottsplaner tidigt. Detta har lett till att polisen kan agera snabbt när det finns tecken på ett förestående våldsdåd. ”Vi tar inga risker när det gäller liv. Ser vi tecken på ett nära förestående våldsdåd agerar vi omedelbart”, säger Johan Olsson, chef för den nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.