Ur flödet/i korthet

Rasistisk graffiti i Birmingham med texten ”No whites” och ”No whites allowed” utreds av polisen.

Graffitin dök upp på tre platser i stadsdelen Alum Rock förra veckan, skriver The Telegraph.

Övervakningskameror visar en figur i en typisk luvtröja som klottrar på ett av dessa ställen.

Efter att ha sett ut att kontrollera om han övervakas, sprejar han ”No whites” på väggen innan han snabbt lämnar platsen.

Racist graffiti in Birmingham reading “No whites” and “No whites allowed” is being investigated by the police.

West Midlandspolisen utreder fallet, och säger att det inte finns något som tyder på att samma person har legat bakom alla tre av dessa rasistiska klotter. Det är därför fler som är inblandade i sådan verksamhet, om polisen har rätt.

Graffitin som fångats på film utfördes precis vid en grundskola.

Naveed Sadiq (48), en ”samhällsaktivist”, hävdade att graffitin var en del av ett försök att skapa rasspänningar i området. Han tror inte att dåden utfördes av de fina människorna i Birmingham.

– Många från lokalsamhället säger att det här är någon utifrån, det här är inte någon från lokalsamhället. Det är hemskt. Vi är ett samhälle som bjuder in alla. Det är syftet med att komma till Storbritannien, att leva sida vid sida och respektera varandra.

– Jag kan inte föreställa mig att någon från vårt samhälle skulle göra det [graffitin]. Folk vill ge oss dålig press. Folk kommer att säga att vi inte är välkomnande.

En av platserna där graffiti har klottrats ligger en och en halv mil från där maskerade muslimer samlades och skanderade Allahu Akbar, medan de väntade på en demonstration i samband med morden i Southport.

När inga demonstranter dök upp valde de istället att attackera slumpmässiga personer på närliggande pubar. Journalister attackerades också.

Alla skulle nog inte uppfatta ett sådant beteende som särskilt välkomnande. Alum Rock i Birmingham kallas en ”no-go zone”, och det rekommenderas inte att folk åker dit.

Även under 2017 upptäcktes en liknande graffiti i samma område, men då med en tidsbegränsning: ”Inga vita tillåtna efter 20.00”.

Officiell statistik visar att britterna under ett år, från mitten av 2022 till mitten av 2023, upplevde en nettoinvandring på 622 000 personer.