Nyheter

En journalist på Dagens Nyheter har lämnat sin anställning efter anklagelser om att ha överfört 150 000 kronor till en person som misstänks vara en knarkkurir kopplad till det kriminella Foxtrotnätverket. Tidningen har genomfört en intern utredning och kommit överens med reportern om att denne ska sluta.

Polisen misstänker att pengarna sattes in på ett konto kontrollerat av en man med en tung brottslig bakgrund, som reportern tidigare besökt på en säkerhetsanstalt. Enligt uppgifter ska transaktionen ha markerats som ”renovering”, trots att det inte finns några bevis på att någon sådan ägt rum.

Efter att Dagens Nyheter blev medvetna om att deras medarbetare nämndes i en pågående förundersökning, startades en intern utredning och reportern stängdes av från sin tjänst under utredningens gång.

Nu när utredningen är avslutad, har tidningen beslutat att avsluta reporterns anställning. Dagens Media var först med att rapportera om detta beslut.

– Vi har investerat mycket tid och resurser i att noggrant undersöka situationen, och vi har nu kommit fram till att det är rätt att ingå denna överenskommelse, säger Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter.

Enligt Wolodarski har utredningen fokuserat på att förstå transaktionens syfte och om det fanns någon koppling till tidningens journalistik, något som man inte kunnat finna.

– Det viktigaste för oss var att säkerställa att det inte fanns någon koppling till DN, och det har vi inte kunnat se, säger Wolodarski.

Vad utredningen mer exakt kom fram till om transaktionen vill Wolodarski inte kommentera ytterligare.

Den kvinna som mottog pengarna misstänks ha hanterat stora mängder narkotika för Foxtrotnätverket, inklusive 41 kilo cannabis och ett kilo kokain. Polisen utreder nu om överföringen kan utgöra penningtvätt, men reportern har ännu inte delgivits misstanke om något brott.

Polisen misstänker att kontot som mottog pengarna kontrollerades av en man dömd för flera grova brott. Mannen, som avtjänade sitt straff på olika säkerhetsanstalter, hade fått tillstånd att ta emot besök från reportern och de hade också haft tre telefonsamtal, enligt uppgifter från Kriminalvården som DN tagit del av.