Ur flödet/i korthet

Kamala Harris har gett sin första intervju sedan hon blev Demokraternas kandidat. Den gick till CNN:s Dana Bash som vågade ge henne lite motstånd genom följdfrågor. Men hon kom undan med uppenbara lögner som att Bidenomics har fungerat och fått ner inflationen.

Även när Øyvind Nyborg rapporterar på NRK:s Nyhetsmorgen.

Allmänheten ser att det också finns två standarder i nyhetsrapportering: En för Trump, en annan för Kamala. Trump slits sönder, också med falska påståenden, Kamala behandlas med silkesvantar.

Hon fick ta med sig Tim Walz in i studion, vilket ur PR-synpunkt såg korkat ut. En presidentkandidat behöver ingen som håller hennes hand.

Eller är det precis vad Kamala gör? Hon kan inte följa ett manus utan att allt är städat och ordnat: kunderna eskorteras ut från kaféer innan hon kommer. Hennes lag måste ha full kontroll. Det de fruktar mest är det som kommer oredigerat ut ur Kamalas mun.

Hon måste därför alltid ha ett manus. I det här fallet kan intervjun redigeras. Trots det gick språkliga grodor inte att undvika. Utan dem hade det inte blivit något kvar. Kamala är synonymt med pladder.

Men regimmedia är extatiska: Titta, hon pratar! De är så imponerade.

När hon säger att hon på sin första dag som president ”vill göra saker” tycker de att det är jättebra. Andra frågar nästan generat: Vad hände med politiken? Går det att servera det självklara och bli trodd när hon säger att hon vill ”bygga medelklassen”, hon som har hjälpt till att avskaffa den?

Kamala vill bara prata om värderingar. Hon brukar anklagas för att inte bara ändra sin åsikt efter omständigheterna, utan också för att hon skriver om historien så att radbrytningarna ska bli osynliga.

Hon hävdade i intervjun att hon inte har ändrat sin syn på fracking och fortfarande vill tillåta det, men en utskrift från ett townhall-möte med CNN 2019 visar att hon säger att hon vill förbjuda fracking.

Ovanpå det hela insisterar hon på att hon har varit ärlig.

”År 2020 gjorde jag det väldigt tydligt var jag står. Nu är vi i 2024, och jag har inte ändrat min åsikt, även om jag har gått vidare. Jag höll mitt ord, och jag kommer att hålla mitt ord”, fortsatte Harris.

Dokumentation spelar ingen roll eftersom hon står för rätt värderingar.

”Låt oss göra det klart. Mina värderingar har inte förändrats. Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi tar det som vi måste göra för att skydda oss från det som helt klart är en klimatkris på allvar. Och för att göra det kan vi göra det vi har uppnått hittills. Inflation Reduction Act – vad vi har gjort för att investera, enligt min beräkning, över … en biljon dollar under de kommande tio åren, i en ren energiekonomi. Vad vi redan har gjort: att skapa över 300 000 nya jobb inom ren energi”, fortsatte hon.

För att styrka att hon har varit på rätt spår hela tiden slänger hon ut siffror. Dessa visar sig ofta inte vara sanna. Det är dokumenterat att Biden & Harris har byggt 7-8 laddstationer och lyckats spendera miljarder. Amerikanernas intresse för elbilar minskar, precis som i Europa. Kamala har lovat att det inte kommer att finnas några fossilbilar i USA 2045. Det betyder slutet för den amerikanska bilindustrin, och Kina är redo att ta över. De bygger en stor fabrik precis på andra sidan gränsen i Mexiko.

Kamala har inte hållit någon presskonferens på 39 dagar.

Hennes största problem är hennes record som vicepresident. Hon har sagt på band att hon var den sista i rummet när Biden gav order om att lämna Afghanistan. Men hon vill inte hållas ansvarig för den katastrofala evakueringen.

Därför var bara Trump närvarande på Arlington-kyrkogården när de anhöriga till de 13 som dödades i en självmordsattack, mindes sina nära och kära. Biden var på stranden. Han är till åren och är bara på semester. Kamala var också på en okänd plats.

Amerikaner undrar: Vem styr landet?

Kamala talar som om det är Trump som har suttit vid makten de senaste fyra åren.