Nyheter

Israel valde att pausa striderna för att distribuera poliovaccin. Tacken för det blev flera döda gisslan.

De senaste dagarna har Israel tagit pauser i striderna på Gazaremsan, främst för att leverera poliovaccin, som har varit välbehövliga. Enligt BBC har det funnits ett behov av att 640 000 barn på Gazaremsan ska få poliovaccin.

Vad Israel fick i gengäld var att hitta ännu fler döda barn och kvinnor när de befriade gisslan. Det rapporterar den vänsterinriktade tidningen Haaretz.

Det finns nu omkring 100 gisslan kvar i Gazaremsan, enligt IDF. Nu får premiärminister Benjamin Netanyahu och andra politiker stark kritik för att de inte satte gisslan först, utan snarare valde att ta en paus i striderna, till förmån för Hamas.

(NTB):

Den israeliska militären (IDF) har hittat flera döda gisslan i Gazaremsan på lördagen, rapporterar tidningen Haaretz.

Avisen skriver att den israeliska militären nu arbetar med att identifiera dem och hämta hem dem, men att det kommer att ta flera timmar.

En organisation som företräder anhöriga till de som tagits som gisslan av Hamas skriver i ett uttalande att premiärminister Benjamin Netanyahu har ”svikit gisslan” och att ”det nu är ett faktum”, rapporterar Haaretz.

– Från och med imorgon kommer landet att skälva, vi ber allmänheten att vara beredd, skriver organisationen och tillägger att det kommer ”ytterligare, detaljerade besked” på söndagsmorgonen.

Hamas och det islamiska heliga kriget (jihad) förde bort omkring 250 israeler och utlänningar under attacken den 7 oktober förra året. Omkring 1 200, mestadels civila, dödades i attacken.

IDF uppskattar att omkring 100 människor fortfarande hålls som gisslan i Gazaremsan.