Nyheter

Ryssland genomförde en kraftfull attack mot Lviv i västra Ukraina på onsdagen. Sju personer dödades, varav tre barn. Skadorna på byggnader är omfattande. Lviv är en historisk stad med mycket värdefull arkitektur. Den har hittills klarat sig relativt oskadd från kriget.

Attacken drabbade gamla hyreshus, bostadshus, skolor och vårdcentraler i ett centrumområde med många historiska byggnader.

En video som publicerats på Telegram visar borgmästaren Andrij Sadovij omgiven av byggnadsruiner. Han säger att mer än 50 byggnader i stadskärnan har skadats.

Zelenskyj kallar det ytterligare ett fall av rysk terrorbombning, vilket det utan tvekan är. Han ber om västerländska vapen så att Ukraina kan slå till lika hårt inne i Ryssland. Han kallar det ett ”rättvist svar”.

President Volodymyr Zelensky fördömer vad han kallar ryska terrorattacker mot ukrainska städer och uppmanar återigen allierade länder att förse Ukraina med långdistansvapen som kan användas mot ryskt territorium. Han säger att missilerna behövs för att ge Ryssland ett ”rättvist svar.” (NTB)

Ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova säger att i händelse av en attack djupt inne i landet av den typ som Zelenskyj begär, kommer Ryssland att utlösa ett svar som ukrainarna inte snart kommer att glömma.

Moskva kommer att ge ett ”omedelbart och mycket smärtsamt” svar om långdistansmissiler avfyras mot Ryssland från Ukraina.

 

 

Fri åsiktsbildning är under attack. Prenumerera på ett fritt och oberoende dokument.